Al het relevante
nieuws over wetten
regelgeving en MenL!

Ik wil nieuws zien over

Enorme piek in ziekteverzuim: 5 tips om goed voor je medewerkers te zorgen

Het ziekteverzuim in Nederland lag in het tweede kwartaal van 2022 maar liefst 1,2% hoger dan in het eerste kwartaal van het jaar. Dat betekent dat er ruim 100.000 mensen niet aan het werk waren. Een flink probleem, zeker in combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat je medewerkers harder moeten werken (en dus meer risico lopen op uitvallen), is het dus belangrijk om goed voor je medewerkers te zorgen. Maar hoe doe je dat? MenL zet 5 tips voor je op een rij!

eHerkenning mag verplicht worden bij elektronische belastingaangiftes

Op 1 januari 2020 werd de eHerkenning ingevoerd bij het doen van de belastingaangiftes voor ondernemers. Deze invoering stuitte op best wat weerstand: eHerkenning moet gekocht worden bij een commerciële aanbieder, wat betekent dat je moet betalen om je aangifte te kunnen doen en belasting te kunnen betalen. Ondanks het feit dat deze aanschaf (voorlopig) wordt vergoed, blijven sommige ondernemers hier ontevreden. Maar waarom mag het dan toch verplicht worden? MenL zet de feiten voor je op een rij!

Bijtelling voor de auto van de zaak: zo zit het

Als je als werkgever een auto van de zaak ter beschikking stelt, moet je vaak rekening houden met bijtelling. Maar soms geldt er geen bijtelling voor de auto van de zaak. Hoe zit dat precies? MenL Cijferhelden legt het je uit!

Werknemers stimuleren om vakantie op te nemen? Dat is best belangrijk!

Als werkgever moet je je werknemers stimuleren om vakantie te nemen. Vakantie biedt je werknemers namelijk de mogelijkheid om uit te rusten van het werk, maar ook om optimaal te kunnen genieten van vrije tijd en ontspanning. Daarom hebben we in Nederland een verplicht minimum aantal vakantiedagen. Maar hoe ver reikt je verantwoordelijkheid om je werknemers te stimuleren tot het opnemen van vakantiedagen? En wat kun je doen als een werknemer maar door blijft werken en geen vakantie opneemt? Lees er alles over in dit artikel!

Alles over de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof

Op 2 augustus 2022 treedt een nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof in werking. Vanaf dat moment krijgen ouders die ouderschapsverlof opnemen negen weken van dit verlof doorbetaald. De invoering van deze nieuwe wet heeft natuurlijk gevolgen voor je HR. In dit artikel nemen we je daarom mee in de belangrijkste gevolgen en vragen voor HR omtrent deze nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof!

Als ZZP’er zelf sparen voor je pensioen is cruciaal – en wel hierom

Als ZZP’er krijg je geen pensioen uitgekeerd van een werkgever - je bent immers zelf je eigen werkgever. Veel ZZP’ers vinden het in het begin lastig om na te denken over hun pensioen en komen dan vervolgens uit bij de FOR: de fiscale oudedagsreserve. Bij MenL adviseren we ZZP’ers eigenlijk altijd om zelf geld opzij te zetten voor je pensioen. Waarom? Dat lees je in dit artikel!

MenL Cijferhelden zoekt een (gevorderd) Assistent Accountant (24-40 uur)

Wil jij als echte cijferheld ondernemers helpen met waardevolle inzichten en rapportages? En werk je graag in een kleine, dynamische organisatie met open communicatie en weinig hiërarchie? Ben je gek op cijfers en wil je je hier het liefst elke dag onderdompelen? Neem je je werk serieus - maar neem je jezelf niet altijd even serieus? Dan hebben wij de perfecte werkplek voor jou. MenL is namelijk op zoek naar een (gevorderd) Assistent Accountant!

De jubelton gaat vanaf volgend jaar al omlaag

Als je nu een huis aanschaft, kun je daar een belastingvrije schenking voor krijgen van €106.000 euro. Maar, zo schrijft staatssecretaris Marnix van Rij, vanaf volgend jaar kan dit bedrag al worden verlaagd naar €27.231. En dat was best een verrassing: de afschaffing stond namelijk voor 2024 op de agenda, maar lijkt met deze verlaging al eerder in gang te worden gezet.