Ziekteverzuim tegengaan: hoe wij dat bij MenL doen

Een tijdje geleden deelden wij een artikel over het ziekteverzuim in Nederland. Het ziekteverzuim lag in het tweede kwartaal van 2022 namelijk flink wat hoger dan in het eerste kwartaal van het jaar. Goed zorgen voor je medewerkers is dus belangrijk. We gaven je daar vijf tips voor, maar kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe wij dat zelf eigenlijk doen. Dus daarom: vijf concrete voorbeelden van hoe je ziekteverzuim kunt voorkomen! Van MenL Cijferhelden, voor jou.
MenL Cijferhelden Ziekteverzuim tegengaan zo doen wij dat

Tip 1. Een open bedrijfscultuur

Een open bedrijfscultuur waarin vertrouwen heerst, is goed voor de gezondheid van je medewerkers en gaat daarmee ziekteverzuim tegen. Transparantie is daarin erg belangrijk. Maar let op: overspoel je medewerkers niet met informatie. Bij MenL starten we elke maand met een gezamenlijk overleg. We spreken de cijfers door, nemen de klanten door en beantwoorden eventuele vragen. Iedere maand is het weer iets om naar uit te kijken – het is naast het officiële gedeelte immers ook reuze gezellig! En zijn er buiten het maandoverleg nog vragen/opmerkingen over de financiën, bedrijfsvoering of wat dan ook? Dan kun je je vraag natuurlijk altijd stellen of je opmerking altijd delen.

Tip 2. Een gezonde leefstijl

Als werkgever kunt je flink bijdragen aan een gezonde leefstijl voor je medewerkers. Zo hebben wij altijd vers fruit liggen, krijgen onze cijferhelden elke dag een gezonde, volledig verzorgde lunch en  maken we na de lunch regelmatig even een wandeling. Sporten is bij MenL ook geen probleem. Zo gaat onze cijferheld Rob regelmatig even voor het werk naar de sportschool. Hij is dan misschien wat later, maar hij krijgt van ons het vertrouwen en de mogelijkheid om zijn tijd en werk zelf in te delen!

Tip 3. Betrokkenheid

Bij MenL Cijferhelden werken we met een klein, gezellig team. We kennen elkaar goed en staan altijd voor elkaar klaar. Laatst moest één van onze cijferhelden helaas naar het ziekenhuis. Gelukkig gaat het inmiddels weer beter met haar. Maar we blijven voorzichtig. Toen ze weer aan het werk mocht, hebben we haar voor de zekerheid thuis opgehaald en na het werk weer teruggebracht. Kleine moeite natuurlijk – en reuze gezellig en fijn om haar weer op kantoor te hebben!

Tip 4. Focus op output

Bij MenL Cijferhelden hebben de medewerkers, net als bij jou waarschijnlijk, een contract dat gebaseerd is op een aantal uur. Maar moet je een keer eerder weg, moet je overdag even weg voor het een of ander of wil je, net als Rob, voor het werk even sporten? Dat moet dan gewoon kunnen. Zelf kun je goed inschatten of jouw hoeveelheid werk het toelaat. En als jij dan een week wat uurtjes minder werkt, maar je werk prima afkrijgt én blij en gelukkig op kantoor zit, vinden wij dat alleen maar fijn!

Tip 5. Van ziekteverzuim naar welzijn

Bij MenL focussen we eigenlijk helemaal niet op het ziekteverzuim. We kijken liever naar de vraag ‘Wat kunnen we doen om het voor jou fijner te maken?’ Alle cijferhelden mogen volledig zichzelf zijn. We kennen onze mensen en hun wensen, kunnen met hen meedenken en stimuleren onze cijferhelden door onze manier van werken om open en eerlijk te zijn.

Wil jij ook zo’n bedrijf vol gezonde, vrolijke medewerkers? MenL Cijferhelden zijn ook ware HR-helden en kunnen je helpen om de juiste stappen te zetten. Neem vooral contact op als je meer wil weten. Enneh, psst, we hebben ook een vacature open staan voor Assistent Accountant! Dus als jij ook zo’n blije cijferheld wil zijn, check dan vooral even deze vacature!

Verder lezen?

Groene arbeidsvoorwaarden implementeren: hoe pak je het aan?

Steeds meer bedrijven zijn bezig met verduurzaming. Niet alleen op het gebied van hun (kantoor)pand, maar ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden! Tegenwoordig denken veel bedrijven na over het implementeren van zogeheten groene arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die je kunt aanbieden om de duurzaamheid en het milieubewustzijn onder jouw collega’s te stimuleren. Groene arbeidsvoorwaarden kunnen inspelen op allerlei verschillende onderwerpen. Welke onderwerpen dit zijn - en hoe je ze implementeert in jouw eigen arbeidsvoorwaardenpakket? Dat vertellen we je in dit artikel!

Box 3 update – juni 2024

Begin juni 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over box 3: de huidige box-3 heffing blijft discriminerend en gaat op de schop! Vanaf nu zal de belasting in box 3 dus worden berekend op basis van het werkelijk rendement in plaats van een geschat rendement. Deze wijziging heeft flinke gevolgen voor de overheid, maar natuurlijk ook voor iedereen met vermogen in box 3.