Ziekteverzuim tegengaan: hoe wij dat bij MenL doen

Een tijdje geleden deelden wij een artikel over het ziekteverzuim in Nederland. Het ziekteverzuim lag in het tweede kwartaal van 2022 namelijk flink wat hoger dan in het eerste kwartaal van het jaar. Goed zorgen voor je medewerkers is dus belangrijk. We gaven je daar vijf tips voor, maar kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe wij dat zelf eigenlijk doen. Dus daarom: vijf concrete voorbeelden van hoe je ziekteverzuim kunt voorkomen! Van MenL Cijferhelden, voor jou.
MenL Cijferhelden Ziekteverzuim tegengaan zo doen wij dat

Tip 1. Een open bedrijfscultuur

Een open bedrijfscultuur waarin vertrouwen heerst, is goed voor de gezondheid van je medewerkers en gaat daarmee ziekteverzuim tegen. Transparantie is daarin erg belangrijk. Maar let op: overspoel je medewerkers niet met informatie. Bij MenL starten we elke maand met een gezamenlijk overleg. We spreken de cijfers door, nemen de klanten door en beantwoorden eventuele vragen. Iedere maand is het weer iets om naar uit te kijken – het is naast het officiële gedeelte immers ook reuze gezellig! En zijn er buiten het maandoverleg nog vragen/opmerkingen over de financiën, bedrijfsvoering of wat dan ook? Dan kun je je vraag natuurlijk altijd stellen of je opmerking altijd delen.

Tip 2. Een gezonde leefstijl

Als werkgever kunt je flink bijdragen aan een gezonde leefstijl voor je medewerkers. Zo hebben wij altijd vers fruit liggen, krijgen onze cijferhelden elke dag een gezonde, volledig verzorgde lunch en  maken we na de lunch regelmatig even een wandeling. Sporten is bij MenL ook geen probleem. Zo gaat onze cijferheld Rob regelmatig even voor het werk naar de sportschool. Hij is dan misschien wat later, maar hij krijgt van ons het vertrouwen en de mogelijkheid om zijn tijd en werk zelf in te delen!

Tip 3. Betrokkenheid

Bij MenL Cijferhelden werken we met een klein, gezellig team. We kennen elkaar goed en staan altijd voor elkaar klaar. Laatst moest één van onze cijferhelden helaas naar het ziekenhuis. Gelukkig gaat het inmiddels weer beter met haar. Maar we blijven voorzichtig. Toen ze weer aan het werk mocht, hebben we haar voor de zekerheid thuis opgehaald en na het werk weer teruggebracht. Kleine moeite natuurlijk – en reuze gezellig en fijn om haar weer op kantoor te hebben!

Tip 4. Focus op output

Bij MenL Cijferhelden hebben de medewerkers, net als bij jou waarschijnlijk, een contract dat gebaseerd is op een aantal uur. Maar moet je een keer eerder weg, moet je overdag even weg voor het een of ander of wil je, net als Rob, voor het werk even sporten? Dat moet dan gewoon kunnen. Zelf kun je goed inschatten of jouw hoeveelheid werk het toelaat. En als jij dan een week wat uurtjes minder werkt, maar je werk prima afkrijgt én blij en gelukkig op kantoor zit, vinden wij dat alleen maar fijn!

Tip 5. Van ziekteverzuim naar welzijn

Bij MenL focussen we eigenlijk helemaal niet op het ziekteverzuim. We kijken liever naar de vraag ‘Wat kunnen we doen om het voor jou fijner te maken?’ Alle cijferhelden mogen volledig zichzelf zijn. We kennen onze mensen en hun wensen, kunnen met hen meedenken en stimuleren onze cijferhelden door onze manier van werken om open en eerlijk te zijn.

Wil jij ook zo’n bedrijf vol gezonde, vrolijke medewerkers? MenL Cijferhelden zijn ook ware HR-helden en kunnen je helpen om de juiste stappen te zetten. Neem vooral contact op als je meer wil weten. Enneh, psst, we hebben ook een vacature open staan voor Assistent Accountant! Dus als jij ook zo’n blije cijferheld wil zijn, check dan vooral even deze vacature!

Verder lezen?

Regeling onwerkbaar weer: zo werkt het

In sommige sectoren heeft het weer veel invloed op het al dan niet kunnen uitvoeren van je werk. Als je door extreem weer niet kunt weren, spreken we van onwerkbaar weer. Dit is bijvoorbeeld als het heel hard waait of streng vriest. Maar wat als dat extreme, onwerkbare weer lang aanhoudt en je niet kunt werken? Dan treedt de Regeling onwerkbaar weer in werking. Hoe dat zit lees je hier!

De aanzegplicht bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten: dit moet je weten

Als werkgever kun je een tijdelijke arbeidsovereenkomst afsluiten met een werknemer. Zo’n tijdelijke overeenkomst komt met een aantal verplichtingen, waaronder de aanzegtermijn. Dit betekent dat jij als werkgever duidelijk moet aangeven of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Dit moet je schriftelijk doen, óók als de werknemer geen nadeel ondervindt van een mondelinge aanzegging. De Hoge Raad oordeelde hier onlangs nog over. Wij leggen je vandaag het verschil uit tussen de aanzeg- en opzegtermijn. Ook gaan we in op de nadelen van een mondelinge aan- of opzegging.