Samenwerkingsovereenkomst opstellen: de MenL methode

Binnen onze klantengroep zien we bij MenL Cijferhelden verschillende manieren om samen te werken. De samenwerkingsovereenkomsten vliegen ons regelmatig om de oren - en het blijft leuk om hier steeds in te duiken. Maar of je nu een Maatschap / Vennootschap Onder Firma (VOF) hebt of dat je met meerdere aandeelhouders een BV-structuur aangaat: communicatie is het allerbelangrijkste. Een goede communicatie bij het opstellen van je overeenkomst is, in combinatie met de juiste kennis natuurlijk, key voor het slagen van je samenwerking. En laten de cijferhelden van MenL daar nou best goed in zijn! Vandaag nemen we je mee in wat belangrijke zaken bij het opstellen van jouw samenwerkingsovereenkomst.
Samenwerkingsovereenkomst opstellen: de MenL methode | MenL Cijferhelden

Maak goede afspraken

De basis voor een prettige samenwerking begint bij de afspraken die je maakt voordat je überhaupt start met ondernemen. Hier zijn we bij MenL best streng op. Een onderneming starten is leuk en brengt positieve energie. Vaak zit je zelfs een beetje op een roze wolk. Problemen? Nee joh, die komen er niet! Bij MenL zetten we die positieve energie maar al te graag in bij het opstellen van een contract. Afspraken maken was nog nooit zo leuk! 😉

Maar wat staat er dan bijvoorbeeld in zo’n contract? Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de winstverdeling of de manier waarop je eventueel uit elkaar gaat. Bij MenL zorgen we ervoor dat alles op papier staat, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. En is zo’n contract dan heilig? Nee, zeker niet. Je kunt hier jaarlijks van afwijken. Maar, let op: zet het wel weer even op papier als je wijzigingen doorvoert.

Wat de waarde is van een samenwerkingsovereenkomst? Iedere samenwerking komt vaak ooit eens ten einde. En vaak gaat dat dan goed, maar soms helaas ook niet. Gelukkig hebben wij dan ook altijd je contract in ons dossier zitten. Bij een eventuele beëindiging van de samenwerking pakken we het contract er gewoon weer bij. Aangezien alle partijen akkoord zijn gegaan met de samenwerkingsovereenkomst, weet je zeker dat het stoppen gebeurt zoals je het ooit hebt afgesproken!

Samenwerkingsovereenkomst voor familiebedrijven

“Met familie moet je wandelen, niet handelen!” We horen deze uitspraak maar al te vaak bij MenL. Toch zijn wij het hier niet mee eens. Wij hebben een aantal familiebedrijven in onze klantenkring, waarvan sommige zelfs al tweede generatie.

En ja, je moet er altijd over nadenken of en op welke manier je binnen de familie kunt ondernemen met elkaar. En daar komt zo’n samenwerkingsovereenkomst dan weer om de hoek kijken. Misschien denk je dat dit niet nodig is, omdat je elkaar toch al door en door kent, maar toch adviseren we altijd om ook bij een familiebedrijf een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Maak goede afspraken en blijf communiceren, zowel binnen de onderneming als daarbuiten. Transparantie zorgt ervoor dat je kerstavonden met elkaar gezellig blijven!

Een samenwerkingsovereenkomst is maatwerk

Heb jij ook wel eens gegoogeld op een samenwerkingsovereenkomst? En kreeg je toen een mooi template te zien, waarover je hebt getwijfeld of je die niet gewoon zou kunnen gebruiken? Dan moeten we je helaas toch uit die droom helpen: samenwerkingsovereenkomsten zijn altijd maatwerk. Ieder mens en iedere organisatie is immers anders. Gelukkig kan het opstellen van zo’n contract toch, ondanks het feit dat het wat meer tijd kost dan een rondje op Google, heel leuk en gezellig zijn.

Bij MenL bespreken we jullie wensen onder het genot van een heerlijke kop koffie (of twee, drie, vier…). Welke afspraken je maakt en hoe de winst verdeeld wordt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zolang het maar op een eerlijke manier gebeurt, zoals jullie dat aan het begin bedacht hebben. Daarnaast kan een contract in de tussentijd dus gewoon veranderen, bijvoorbeeld omdat je situatie gewijzigd is. Gelukkig zien wij al onze klanten tijdens de kwartaalbesprekingen op kantoor. Een mooi moment om het over je ontwikkelingen te hebben! En als jouw samenwerkingsovereenkomst dan een beetje moet worden aangepast, gaan we dat natuurlijk gewoon voor je regelen.

Tijd voor koffie?

Ben jij bezig met het starten van een onderneming en heb je vragen over het starten van een ondernemingsvorm met samenwerkingsverband? Kom vrijblijvend gezellig bij ons langs in Vlaardingen. Onder het genot van een goede kop koffie praten de cijferhelden van MenL graag even met je over de mogelijkheden. Kom je snel langs? Klik hier om contact op te nemen!

Verder lezen?

De 7 belangrijkste wetswijzigingen voor HR in 2023

Nieuw jaar, nieuwe wetten! Ook op 1 januari zijn er weer een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Ben jij een ondernemer met personeel? Dan is dit artikel voor jou ontzettend handig. Vandaag zetten we namelijk de 7 belangrijkste nieuwe wetten van 2023 rondom personeel voor je op een rij!

Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

De feestdagen zijn net achter de rug, maar binnen weel organisaties roept een nieuw jaar vol nieuwe feestdagen ook weer een aantal vragen op. Veel Christelijke feestdagen zijn in Nederland vrije dagen. Maar tegenwoordig kennen we in Nederland natuurlijk flink wat meer feestdagen. Naast Pasen en Bevrijdingsdag vieren veel Nederlanders tegenwoordig ook Eid al Fitr (Suikerfeest) of Diwali. De vrije feestdagen zoals we die kennen, passen lang niet altijd meer binnen de levensovertuigingen of religies van vele Nederlanders. Maar wat doe je binnen een diverse organisatie met de vrije feestdagen? Mogen werknemers bijvoorbeeld feestdagen werken - en bijvoorbeeld met Pasen werken om met Eid al Fitr vrij te zijn? In dit artikel leggen we er alles over uit!