Al het relevante
nieuws over wetten
regelgeving en MenL!

Ik wil nieuws zien over

De jubelton gaat vanaf volgend jaar al omlaag

Als je nu een huis aanschaft, kun je daar een belastingvrije schenking voor krijgen van €106.000 euro. Maar, zo schrijft staatssecretaris Marnix van Rij, vanaf volgend jaar kan dit bedrag al worden verlaagd naar €27.231. En dat was best een verrassing: de afschaffing stond namelijk voor 2024 op de agenda, maar lijkt met deze verlaging al eerder in gang te worden gezet.

Let op: vergeet je cryptomunten niet tijdens je aangifte inkomstenbelasting!

Het was de laatste tijd vaak in het nieuws: veel mensen geven hun cryptomunten niet op tijdens de Aangifte Inkomstenbelasting. En dat is, ondanks het feit dat het niet mag, helemaal niet zo gek: cryptovaluta’s zijn een ongrijpbaar iets - en daardoor is het moeilijk om fraude met crypto te ontdekken in de aangiftes. Maar binnenkort gaat dat veranderen: de Belastingdienst heeft de crypto’s namelijk in het vizier…

Het STAP-budget: hoe werkt deze succesvolle subsidieregeling?

Sinds 1 maart 2022 kon je als werkende of werkzoekende onder bepaalde voorwaarden een STAP-budget aanvragen. Dit budget stelt je in staat om een opleiding te volgen. De STAP (Stimulering Arbeidsmarktpositie) vervangt de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven, die sinds 1 januari 2022 is vervallen. De laagdrempelige subsidie trok een groot publiek: 35.000 mensen dienden al snel een aanvraag in, waardoor het volledige budget voor de eerste ronde al snel was benut.

Hoe gebruik ik als werkgever / ondernemer de werkkostenregeling (WKR)?

De werkkostenregeling (WKR) maakt het mogelijk om onbelaste vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen aan werknemers te geven. Dit kunnen bijvoorbeeld ook voorwerpen waar de werknemer ook privé iets aan heeft als gereedschap, een laptop of een kerstpakket. Maar let op: je kunt niet onbeperkt vergoedingen geven. Je moet altijd onder de vrije ruimte blijven. Hoe dit precies zit en hoe je gebruik maakt van de WKR lees je in dit artikel!

Waarom een huishoudboekje belangrijk is bij een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen

Ben jij na 1 januari 2018 getrouwd? Dan ben je waarschijnlijk in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Uitgangspunt daarbij is: ‘Wat privé is, moet privé blijven.’ Alles wat je voor je huwelijk had, blijft van jou. Alles wat je tijdens het huwelijk opbouwt, is van jullie samen. Maar hoe weet je eigenlijk zeker wat precies je privévermogen was voor het huwelijk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: door dit goed vast te leggen. De tip van MenL cijferhelden? Houd een huishoudboekje bij, waarin je het privévermogen en het gemeenschappelijk vermogen van jullie beiden goed gescheiden houdt.

Met welke belastingwijzigingen moet je rekening houden in 2022?

De komst van een nieuw jaar brengt vaak ook wijzigingen met zich mee op het gebied van belastingen, salarissen en andere administratieve zaken. Ook in 2022 zijn er weer wat wijzigingen doorgevoerd. Benieuwd naar de meest belangrijke? In dit artikel zetten we ze voor je op een rij!

De MenL hoogtepunten van 2021

Een nieuw jaar biedt ruimte om vooruit te kijken, maar als cijferhelden zijn we ook nog een tijdje bezig met 2021. Dit jaar hebben we besloten niet alleen naar de cijfers te kijken, maar ook naar een aantal andere zaken. Want wát een jaar was 2021. Een jaar vol lockdowns en sluitingen, maar gelukkig ook een jaar vol hoogtepunten. In dit artikel zetten we de MenL hoogtepunten van 2021 voor je op een rij. Lees je mee?

Energielabel C verplichting voor kantoren: hoe zit het?

Met ingang van 2023 moeten kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m3 tenminste voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van energielabel C. Eerder dit jaar bleek dat dat voor veel kantoren een probleem zal zijn: minstens een kwart van de kantoren in Nederland voldoet nog niet aan deze verplichting. Maar hoe hard is die verplichting eigenlijk? We leggen het je uit in dit artikel!