Als ZZP’er zelf sparen voor je pensioen is cruciaal – en wel hierom

Als ZZP’er krijg je geen pensioen uitgekeerd van een werkgever - je bent immers zelf je eigen werkgever. Veel ZZP’ers vinden het in het begin lastig om na te denken over hun pensioen en komen dan vervolgens uit bij de FOR: de fiscale oudedagsreserve. Bij MenL adviseren we ZZP’ers eigenlijk altijd om zelf geld opzij te zetten voor je pensioen. Waarom? Dat lees je in dit artikel!
Als zzp'er zelf sparen voor je pensioen is cruciaal - en wel hierom

De FOR wordt vaak niet goed gebruikt

Pensioenaanbieder BrightPensioen heeft recent onderzoek gedaan naar het gebruik van de FOR. Uit dit onderzoek blijkt dat 34% van de ZZP’ers de FOR toepast. Maar dat gebeurt meestal niet op de juiste manier: 28% van de gebruikers van de FOR zet het gereserveerde bedrag niet daadwerkelijk apart. 25% van de ZZP’ers zet een deel van het bedrag apart. Al met al zet ruim een kwart van de FOR-gebruikers niks apart. En daar kleven risico’s aan: als je niks apart zet, bouw je immers geen pensioen op. Als je jong bent klinkt dat misschien niet zo erg, maar op latere leeftijd kan dat flink wat gevolgen hebben.  

Er is weinig inzicht in de hoogte van de FOR

Naast het feit dat de FOR vaak niet op de juiste manier wordt gebruikt, is er vaak ook geen inzicht in wat er dan precies is opgebouwd. 32% van de ZZP’ers die gebruik maken van de FOR heeft geen idee van wat de hoogte van het opgebouwde bedrag is. Ook weten veel ZZP’ers niet dat er belasting moet worden betaald over het opgebouwde bedrag.  

Het advies van MenL? Zelf sparen voor je pensioen!

Kortom: er kleven best wat nadelen aan de FOR. Het is heel fijn dat de optie er is, maar hij moet wel op de juiste manier gebruikt worden. En daar gaat het vaak mis. Daarom bespreken we bij MenL liever welke andere keuze je kunt maken om als zzp’er zelf te sparen voor je pensioen. Samen kijken we naar wat je opzij kunt en wilt zetten en hoe je dat het beste kunt doen.  

Vervolgens zorgen we er natuurlijk ook voor dat je inzicht blijft houden in het opgebouwde bedrag. Dat doen we bijvoorbeeld met onze kwartaalbesprekingen. We mailen je nooit zomaar voor goedkeuring van je aangifte, maar bespreken deze altijd face to face. Zo blijf je op de hoogte van je eigen boekhouding – en daarmee dus ook je opgebouwde pensioen. Want zo’n oudedagsreserve is natuurlijk erg belangrijk!   

Meer weten?

Wil jij als ZZP’er zelf sparen voor je pensioen en ben je benieuwd naar hoe jij dat het beste kunt doen? Je cijferhelden staan voor je klaar. Neem vooral contact met ons op als we iets voor je kunnen betekenen! 

Verder lezen?

MenL Cijferhelden x Pauwmans: een overheerlijke wisselwerking

Op 1 februari 2021 werd Pauwmans opgericht: een bedrijf van vier vrienden met een passie voor goede koffie, lekker eten en een flinke dosis gastvrijheid. Wat begon als een mobiele food-/koffietruck in de Broekpolder, is inmiddels een waar begrip in Vlaardingen. Sinds 1 november 2022 is de vaste stek van Pauwmans op De Loper geopend. Sinds de start van de onderneming mogen we bij MenL Cijferhelden de boekhouding verzorgen. Nik Hermans, één van de eigenaren van Pauwmans, vertelt: “We waren op zoek naar een kantoor dat ons goed kon adviseren en er flink wat verstand van had, zodat wij ons konden bemoeien met de dingen die we leuk vonden.” Bij MenL vonden ze uiteindelijk zelfs meer dan dat stukje ontzorging: al snel ontstond er een te gekke wisselwerking waar niet alleen wij, maar zelfs onze klanten van profiteren!

Personeelssubsidies 101: Subsidie praktijkleren

Voor heel wat organisaties is personeel de allergrootste kostenpost. Maar gelukkig zijn er ook heel wat mogelijkheden om op deze kosten te besparen! In onze serie ‘Personeelssubsidies 101’ nemen we je mee in een aantal interessante subsidies en tegemoetkomingen die jou kunnen helpen te besparen. In het eerste artikel gingen we in op de subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk, in dit artikel gaan we in op scholingssubsidies – en in het bijzonder de subsidie praktijkleren.