Let op: vergeet je cryptomunten niet tijdens je aangifte inkomstenbelasting!

Het was de laatste tijd vaak in het nieuws: veel mensen geven hun cryptomunten niet op tijdens de Aangifte Inkomstenbelasting. En dat is, ondanks het feit dat het niet mag, helemaal niet zo gek: cryptovaluta’s zijn een ongrijpbaar iets - en daardoor is het moeilijk om fraude met crypto te ontdekken in de aangiftes. Maar binnenkort gaat dat veranderen: de Belastingdienst heeft de crypto’s namelijk in het vizier…
Cryptomunten opgeven belastingaangifte aangifte ib

Waar horen cryptomunten eigenlijk thuis in je aangifte?

Cryptomunten vallen natuurlijk onder je vermogen – en daarom moet je de waarde daarvan opgeven bij de Belastingdienst. Als we kijken naar de inkomstenbelasting, vallen cryptovaluta net als aandelen en/of vastgoed in box 3. Maar… Van spaartegoeden en beleggingen staan de bedragen vaak al vooraf ingevuld op de aangifte. Deze gegevens worden immers doorgegeven door de bank. Dat is momenteel nog niet het geval bij cryptomunten. En dus wordt dit vermogen vaak verzwegen tijdens het doen van aangifte.

Een nieuwe richtlijn: DAC8

In Brussel wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe regels die cryptoplatformen verplichten om de waarde van de portefeuilles van klanten door te geven aan de Belastingdienst. Net als banken nu dus doen met spaargeld en beleggingen. Deze regeling wordt de DAC8 genoemd. Wanneer die precies wordt ingevoerd, is nog wel de vraag.

Als Brussel de nieuwe richtlijn helemaal rond heeft, is het aan de individuele lidstaten van de EU om de regels om te zetten in nationale wetgeving. Daarna volgt pas de invoering ervan. Maar aangezien crypto’s in combinatie met je Aangifte Inkomstenbelasting de laatste tijd vaak in het nieuws was, verwachten wij dat dit best heel snel zou kunnen gaan.

Voorkom hoge naheffingen en boetes, geef je cryptomunten op

Het advies van de MenL Cijferhelden is dan ook om je cryptomunten gewoon op te geven voor de belastingheffing, ook voor het verleden (als je dit nog niet eerder hebt gedaan). Je kunt de waarde van je digitale munten op de peildatum opgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst mag dan, zodra je gegevens binnen zijn, tot vijf jaar terug navorderingen opleggen. Daar komt dan nog rente én een boete wegens belastingontduiking bovenop. En als je heel veel pech hebt kan er ook nog een strafrechtelijke vervolging aan vastzitten.

Breekt het zweet je uit omdat je je crypto’s in het verleden niet hebt opgegeven? Geen zorgen. Als je nu zelf naar de Belastingdienst stapt en je fout opbiecht, zou je wel eens een streepje voor kunnen hebben. Uit een artikel in het Financieel Dagblad blijkt dat de Belastingdienst dan vaak een overeenkomst met je sluit. In deze vaststellingsovereenkomst staat welke bedragen aan heffing, boete en rente je moet betalen over de jaren waarin er wordt nagevorderd.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je je crypto’s opgeeft bij de Belastingdienst of heb je hulp nodig bij je Aangifte Inkomstenbelasting in combinatie met je cryptomunten? Bij MenL helpen we je graag en staan we altijd voor je klaar. Neem vooral contact met ons op als we je kunnen helpen!

Verder lezen?

MenL Cijferhelden x Pauwmans: een overheerlijke wisselwerking

Op 1 februari 2021 werd Pauwmans opgericht: een bedrijf van vier vrienden met een passie voor goede koffie, lekker eten en een flinke dosis gastvrijheid. Wat begon als een mobiele food-/koffietruck in de Broekpolder, is inmiddels een waar begrip in Vlaardingen. Sinds 1 november 2022 is de vaste stek van Pauwmans op De Loper geopend. Sinds de start van de onderneming mogen we bij MenL Cijferhelden de boekhouding verzorgen. Nik Hermans, één van de eigenaren van Pauwmans, vertelt: “We waren op zoek naar een kantoor dat ons goed kon adviseren en er flink wat verstand van had, zodat wij ons konden bemoeien met de dingen die we leuk vonden.” Bij MenL vonden ze uiteindelijk zelfs meer dan dat stukje ontzorging: al snel ontstond er een te gekke wisselwerking waar niet alleen wij, maar zelfs onze klanten van profiteren!

Personeelssubsidies 101: Subsidie praktijkleren

Voor heel wat organisaties is personeel de allergrootste kostenpost. Maar gelukkig zijn er ook heel wat mogelijkheden om op deze kosten te besparen! In onze serie ‘Personeelssubsidies 101’ nemen we je mee in een aantal interessante subsidies en tegemoetkomingen die jou kunnen helpen te besparen. In het eerste artikel gingen we in op de subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk, in dit artikel gaan we in op scholingssubsidies – en in het bijzonder de subsidie praktijkleren.