Groene arbeidsvoorwaarden implementeren: hoe pak je het aan?

Steeds meer bedrijven zijn bezig met verduurzaming. Niet alleen op het gebied van hun (kantoor)pand, maar ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden! Tegenwoordig denken veel bedrijven na over het implementeren van zogeheten groene arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die je kunt aanbieden om de duurzaamheid en het milieubewustzijn onder jouw collega’s te stimuleren. Groene arbeidsvoorwaarden kunnen inspelen op allerlei verschillende onderwerpen. Welke onderwerpen dit zijn - en hoe je ze implementeert in jouw eigen arbeidsvoorwaardenpakket? Dat vertellen we je in dit artikel!

Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden

Duurzaamheid op de werkvloer kan op verschillende manieren worden gestimuleerd. Je kunt bijvoorbeeld elektrische fietsen aanbieden voor woon-werkverkeer óf recycling op kantoor stimuleren met slimme afvalbakken. Er zijn ontzettend veel opties voor groene arbeidsvoorwaarden. Zo kun je ook:

  • Thuiswerken stimuleren om de CO2-uitstoot te verminderen
  • Milieuvriendelijke reisopties (fietsen / OV) stimuleren
  • Lokale en seizoensgebonden voedingsmiddelen aanbieden in de bedrijfskantine
  • Duurzame vakanties belonen met bijvoorbeeld extra vakantiedagen of vakantiegeld

Sommige groene arbeidsvoorwaarden zijn misschien wat makkelijker te implementeren dan andere. Het kan zelfs zo zijn dat je tegen weerstand van medewerkers aanloopt. Maar geloof ons maar: de voordelen wegen uiteindelijk op tegen de nadelen! Veel medewerkers geven aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Als jij hier dus actief mee bezig bent, zorgt dit voor een positiever imago. Ook kan het de betrokkenheid van collega’s vergroten; als zij merken dat jij je als werkgever inzet voor iets dat zij belangrijk vinden, heeft dat een positief effect op de betrokkenheid bij de organisatie! En psst, hoe meer je nú doet aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk, hoe meer kostenbesparingen je dit op de lange termijn zal opleveren.

Drie stappen voor het implementeren van groene arbeidsvoorwaarden

Als je aan de slag wilt gaan met het implementeren van groene arbeidsvoorwaarden, kun je starten bij het in kaart brengen van de wensen en behoeften van medewerkers op dit gebied. Hierdoor krijg je meer inzicht in waar hun interesses liggen, zodat je het juiste voorwaardenpakket kunt samenstellen. Misschien zitten jouw medewerkers bijvoorbeeld helemaal niet te wachten op elektrische fietsen! Dan is het natuurlijk heel zonde om hier veel geld in te investeren.

Als je weet waar de behoeftes liggen, is het verstandig om financiële mogelijkheden voor het implementeren van de juiste voorwaarden de onderzoeken. Jouw favoriete Cijferhelden kunnen je hier natuurlijk bij helpen. We kijken bijvoorbeeld bij elektrische fietsen naar mogelijke leaseconstructies, of het aanbieden van de elektrische fiets vanuit de WKR (werkkostenregeling).

Ook de communicatie omtrent de groene arbeidsvoorwaarden is belangrijk. Zet afspraken en doelen goed op een rij en neem medewerkers mee in de voordelen die de nieuwe voorwaarden hen )op termijn) geven. Het is belangrijk om hier open en transparant over te communiceren – en medewerkers hier goed in mee te nemen. Hoe meer betrokken zij zijn bij het opzetten van het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket, hoe groter de kans dat dit een positief effect heeft op jouw volledige organisatie!

Meer weten?

Wil je meer weten over groene arbeidsvoorwaarden of wil je dat wij met je meekijken met bijvoorbeeld het onderzoeken van de financiële mogelijkheden voor het implementeren van de voorwaarden? Neem vooral contact met ons op, we helpen je graag.

Verder lezen?

Box 3 update – juni 2024

Begin juni 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over box 3: de huidige box-3 heffing blijft discriminerend en gaat op de schop! Vanaf nu zal de belasting in box 3 dus worden berekend op basis van het werkelijk rendement in plaats van een geschat rendement. Deze wijziging heeft flinke gevolgen voor de overheid, maar natuurlijk ook voor iedereen met vermogen in box 3.

MenL Cijferhelden x Pauwmans: een overheerlijke wisselwerking

Op 1 februari 2021 werd Pauwmans opgericht: een bedrijf van vier vrienden met een passie voor goede koffie, lekker eten en een flinke dosis gastvrijheid. Wat begon als een mobiele food-/koffietruck in de Broekpolder, is inmiddels een waar begrip in Vlaardingen. Sinds 1 november 2022 is de vaste stek van Pauwmans op De Loper geopend. Sinds de start van de onderneming mogen we bij MenL Cijferhelden de boekhouding verzorgen. Nik Hermans, één van de eigenaren van Pauwmans, vertelt: “We waren op zoek naar een kantoor dat ons goed kon adviseren en er flink wat verstand van had, zodat wij ons konden bemoeien met de dingen die we leuk vonden.” Bij MenL vonden ze uiteindelijk zelfs meer dan dat stukje ontzorging: al snel ontstond er een te gekke wisselwerking waar niet alleen wij, maar zelfs onze klanten van profiteren!