Verduurzamen om hoge energiekosten voor bedrijven te voorkomen

De overheid stelt per 1 januari een prijsplafond in voor de energiekosten van huishoudens in Nederland. Zo’n zelfde maatregel zou voor veel bedrijven een uitkomst zijn komende winter, maar helaas is deze nog niet geïntroduceerd. Wel is duidelijk dat het kabinet werkt aan een pakket maatregelen voor het mkb. Tot die tijd kun je als ondernemer zelf ook een hoop doen. Je bedrijf verduurzamen bijvoorbeeld! Niet alleen gunstig voor je portemonnee (vooral op de lange termijn natuurlijk), maar ook voor het milieu! Benieuwd wat je kunt doen? MenL Cijferhelden legt het uit.
Verduurzamen om energiekosten te verlagen bedrijven MenL Cijferhelden verduurzaming hoge energierekening

Subsidies vanuit de overheid: de EIA en de MIA

Om verduurzaming te stimuleren – en daarmee ook je gas- en energierekening te verlagen! – heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. De Energie-investeringsaftrek (afgekort de EIA), waarmee je tot 45,5% van je investeringskosten in verduurzaming kunt aftrekken van je winst, wordt de komende jaren met 100 miljoen verhoogd. Per jaar, dus tel uit je winst!  

Daarnaast kennen we in Nederland een Milieu-investeringsaftrek, ook wel bekend als de MIA. Hiermee kun je op dit moment gebruik maken van een investeringsaftrek tot 45% van je investeringsbedrag. De komende tijd gaat de MIA met 50 miljoen per jaar omhoog.  

Wat kun je met die subsidies doen?

Je kunt de EIA of de MIA inzetten om verschillende aspecten van je bedrijf te verduurzamen. Twijfelde je altijd al over zonnepanelen? Dan is dit je kans om je hier eens serieus in te verdiepen! Ook kun je milieusubsidies gebruiken om de huidige auto’s van de zaak te vervangen voor elektrische auto’s, als je deze nog niet hebt natuurlijk.  

Als je een eigen bedrijfspand hebt, kun je er ook over nadenken om dit pand te verduurzamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ledverlichting of isolatie? Of van de overstap naar een waterpomp? Een waterpomp helpt je om tot 70% op je gasverbruik te besparen. Ideaal voor die hoge gasrekening natuurlijk, maar ook ontzettend goed voor het milieu!  

Meer tips om te verduurzamen?

Bij MenL helpen we je graag met het verduurzamen van je bedrijf. Eerder schreven we ook al een artikel over hoe je je kantoor energiezuiniger kunt maken, om zo minimaal energielabel C te behalen. Ook dat zal kunnen bijdragen aan je energierekening én natuurlijk het milieu. En wat dacht je van afvalverwerking? Ook op dit gebied valt er voor veel bedrijven nog genoeg winst te behalen! Benieuwd naar wat jouw bedrijf kunt doen – en vooral wat dit voor invloed heeft op de subsidies waar je gebruik van kunt maken? Neem vooral contact met ons op. Samen met een erkend energieadviseur kijken we graag met je mee! 

Verder lezen?

Download: de essentiële onderdelen van een factuur op een rij

Als ondernemer voor de belastingdienst doe je elk kwartaal BTW-aangifte. Je berekent BTW over de producten en/of diensten die jij aan anderen levert, maar er wordt ook BTW aan jou gerekend als je iets (in)koopt of afneemt. Deze BTW mag je bij de BTW-aangifte weer aftrekken. Maar let op: dit mag alléén als de facturen de juiste elementen bevatten! Wat de essentiële onderdelen van een factuur zijn? Dat vind je in onze handige download. Lees snel verder!

Jaarverantwoordingsplicht voor zorgaanbieders: hoe zit het?

Veel zorgaanbieders krijgen vanaf 2023 te maken met de jaarverantwoordingsplicht. Een flinke mond vol - en misschien ook best een ingewikkeld iets. Vanaf boekjaar 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de aanpassingswet Wtza (AWtza) van kracht. Hierdoor vallen tegenwoordig veel meer zorgaanbieders onder de meld- en vergunningsplicht, het interne toezicht en ook de jaarverantwoordingsplicht. Dit laatste komt vooral door de AWtza. Maar hoe zit het daar precies mee? MenL legt het uit!