Verduurzamen om hoge energiekosten voor bedrijven te voorkomen

De overheid stelt per 1 januari een prijsplafond in voor de energiekosten van huishoudens in Nederland. Zo’n zelfde maatregel zou voor veel bedrijven een uitkomst zijn komende winter, maar helaas is deze nog niet geïntroduceerd. Wel is duidelijk dat het kabinet werkt aan een pakket maatregelen voor het mkb. Tot die tijd kun je als ondernemer zelf ook een hoop doen. Je bedrijf verduurzamen bijvoorbeeld! Niet alleen gunstig voor je portemonnee (vooral op de lange termijn natuurlijk), maar ook voor het milieu! Benieuwd wat je kunt doen? MenL Cijferhelden legt het uit.
Verduurzamen om energiekosten te verlagen bedrijven MenL Cijferhelden verduurzaming hoge energierekening

Subsidies vanuit de overheid: de EIA en de MIA

Om verduurzaming te stimuleren – en daarmee ook je gas- en energierekening te verlagen! – heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. De Energie-investeringsaftrek (afgekort de EIA), waarmee je tot 45,5% van je investeringskosten in verduurzaming kunt aftrekken van je winst, wordt de komende jaren met 100 miljoen verhoogd. Per jaar, dus tel uit je winst!  

Daarnaast kennen we in Nederland een Milieu-investeringsaftrek, ook wel bekend als de MIA. Hiermee kun je op dit moment gebruik maken van een investeringsaftrek tot 45% van je investeringsbedrag. De komende tijd gaat de MIA met 50 miljoen per jaar omhoog.  

Wat kun je met die subsidies doen?

Je kunt de EIA of de MIA inzetten om verschillende aspecten van je bedrijf te verduurzamen. Twijfelde je altijd al over zonnepanelen? Dan is dit je kans om je hier eens serieus in te verdiepen! Ook kun je milieusubsidies gebruiken om de huidige auto’s van de zaak te vervangen voor elektrische auto’s, als je deze nog niet hebt natuurlijk.  

Als je een eigen bedrijfspand hebt, kun je er ook over nadenken om dit pand te verduurzamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ledverlichting of isolatie? Of van de overstap naar een waterpomp? Een waterpomp helpt je om tot 70% op je gasverbruik te besparen. Ideaal voor die hoge gasrekening natuurlijk, maar ook ontzettend goed voor het milieu!  

Meer tips om te verduurzamen?

Bij MenL helpen we je graag met het verduurzamen van je bedrijf. Eerder schreven we ook al een artikel over hoe je je kantoor energiezuiniger kunt maken, om zo minimaal energielabel C te behalen. Ook dat zal kunnen bijdragen aan je energierekening én natuurlijk het milieu. En wat dacht je van afvalverwerking? Ook op dit gebied valt er voor veel bedrijven nog genoeg winst te behalen! Benieuwd naar wat jouw bedrijf kunt doen – en vooral wat dit voor invloed heeft op de subsidies waar je gebruik van kunt maken? Neem vooral contact met ons op. Samen met een erkend energieadviseur kijken we graag met je mee! 

Verder lezen?

MenL Cijferhelden x Pauwmans: een overheerlijke wisselwerking

Op 1 februari 2021 werd Pauwmans opgericht: een bedrijf van vier vrienden met een passie voor goede koffie, lekker eten en een flinke dosis gastvrijheid. Wat begon als een mobiele food-/koffietruck in de Broekpolder, is inmiddels een waar begrip in Vlaardingen. Sinds 1 november 2022 is de vaste stek van Pauwmans op De Loper geopend. Sinds de start van de onderneming mogen we bij MenL Cijferhelden de boekhouding verzorgen. Nik Hermans, één van de eigenaren van Pauwmans, vertelt: “We waren op zoek naar een kantoor dat ons goed kon adviseren en er flink wat verstand van had, zodat wij ons konden bemoeien met de dingen die we leuk vonden.” Bij MenL vonden ze uiteindelijk zelfs meer dan dat stukje ontzorging: al snel ontstond er een te gekke wisselwerking waar niet alleen wij, maar zelfs onze klanten van profiteren!

Personeelssubsidies 101: Subsidie praktijkleren

Voor heel wat organisaties is personeel de allergrootste kostenpost. Maar gelukkig zijn er ook heel wat mogelijkheden om op deze kosten te besparen! In onze serie ‘Personeelssubsidies 101’ nemen we je mee in een aantal interessante subsidies en tegemoetkomingen die jou kunnen helpen te besparen. In het eerste artikel gingen we in op de subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk, in dit artikel gaan we in op scholingssubsidies – en in het bijzonder de subsidie praktijkleren.