Verduurzamen om hoge energiekosten voor bedrijven te voorkomen

De overheid stelt per 1 januari een prijsplafond in voor de energiekosten van huishoudens in Nederland. Zo’n zelfde maatregel zou voor veel bedrijven een uitkomst zijn komende winter, maar helaas is deze nog niet geïntroduceerd. Wel is duidelijk dat het kabinet werkt aan een pakket maatregelen voor het mkb. Tot die tijd kun je als ondernemer zelf ook een hoop doen. Je bedrijf verduurzamen bijvoorbeeld! Niet alleen gunstig voor je portemonnee (vooral op de lange termijn natuurlijk), maar ook voor het milieu! Benieuwd wat je kunt doen? MenL Cijferhelden legt het uit.
Verduurzamen om energiekosten te verlagen bedrijven MenL Cijferhelden verduurzaming hoge energierekening

Subsidies vanuit de overheid: de EIA en de MIA

Om verduurzaming te stimuleren – en daarmee ook je gas- en energierekening te verlagen! – heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. De Energie-investeringsaftrek (afgekort de EIA), waarmee je tot 45,5% van je investeringskosten in verduurzaming kunt aftrekken van je winst, wordt de komende jaren met 100 miljoen verhoogd. Per jaar, dus tel uit je winst!  

Daarnaast kennen we in Nederland een Milieu-investeringsaftrek, ook wel bekend als de MIA. Hiermee kun je op dit moment gebruik maken van een investeringsaftrek tot 45% van je investeringsbedrag. De komende tijd gaat de MIA met 50 miljoen per jaar omhoog.  

Wat kun je met die subsidies doen?

Je kunt de EIA of de MIA inzetten om verschillende aspecten van je bedrijf te verduurzamen. Twijfelde je altijd al over zonnepanelen? Dan is dit je kans om je hier eens serieus in te verdiepen! Ook kun je milieusubsidies gebruiken om de huidige auto’s van de zaak te vervangen voor elektrische auto’s, als je deze nog niet hebt natuurlijk.  

Als je een eigen bedrijfspand hebt, kun je er ook over nadenken om dit pand te verduurzamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ledverlichting of isolatie? Of van de overstap naar een waterpomp? Een waterpomp helpt je om tot 70% op je gasverbruik te besparen. Ideaal voor die hoge gasrekening natuurlijk, maar ook ontzettend goed voor het milieu!  

Meer tips om te verduurzamen?

Bij MenL helpen we je graag met het verduurzamen van je bedrijf. Eerder schreven we ook al een artikel over hoe je je kantoor energiezuiniger kunt maken, om zo minimaal energielabel C te behalen. Ook dat zal kunnen bijdragen aan je energierekening én natuurlijk het milieu. En wat dacht je van afvalverwerking? Ook op dit gebied valt er voor veel bedrijven nog genoeg winst te behalen! Benieuwd naar wat jouw bedrijf kunt doen – en vooral wat dit voor invloed heeft op de subsidies waar je gebruik van kunt maken? Neem vooral contact met ons op. Samen met een erkend energieadviseur kijken we graag met je mee! 

Verder lezen?

Regeling onwerkbaar weer: zo werkt het

In sommige sectoren heeft het weer veel invloed op het al dan niet kunnen uitvoeren van je werk. Als je door extreem weer niet kunt weren, spreken we van onwerkbaar weer. Dit is bijvoorbeeld als het heel hard waait of streng vriest. Maar wat als dat extreme, onwerkbare weer lang aanhoudt en je niet kunt werken? Dan treedt de Regeling onwerkbaar weer in werking. Hoe dat zit lees je hier!

De aanzegplicht bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten: dit moet je weten

Als werkgever kun je een tijdelijke arbeidsovereenkomst afsluiten met een werknemer. Zo’n tijdelijke overeenkomst komt met een aantal verplichtingen, waaronder de aanzegtermijn. Dit betekent dat jij als werkgever duidelijk moet aangeven of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Dit moet je schriftelijk doen, óók als de werknemer geen nadeel ondervindt van een mondelinge aanzegging. De Hoge Raad oordeelde hier onlangs nog over. Wij leggen je vandaag het verschil uit tussen de aanzeg- en opzegtermijn. Ook gaan we in op de nadelen van een mondelinge aan- of opzegging.