Verduurzamen om hoge energiekosten voor bedrijven te voorkomen

De overheid stelt per 1 januari een prijsplafond in voor de energiekosten van huishoudens in Nederland. Zo’n zelfde maatregel zou voor veel bedrijven een uitkomst zijn komende winter, maar helaas is deze nog niet geïntroduceerd. Wel is duidelijk dat het kabinet werkt aan een pakket maatregelen voor het mkb. Tot die tijd kun je als ondernemer zelf ook een hoop doen. Je bedrijf verduurzamen bijvoorbeeld! Niet alleen gunstig voor je portemonnee (vooral op de lange termijn natuurlijk), maar ook voor het milieu! Benieuwd wat je kunt doen? MenL Cijferhelden legt het uit.
Verduurzamen om energiekosten te verlagen bedrijven MenL Cijferhelden verduurzaming hoge energierekening

Subsidies vanuit de overheid: de EIA en de MIA

Om verduurzaming te stimuleren – en daarmee ook je gas- en energierekening te verlagen! – heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. De Energie-investeringsaftrek (afgekort de EIA), waarmee je tot 45,5% van je investeringskosten in verduurzaming kunt aftrekken van je winst, wordt de komende jaren met 100 miljoen verhoogd. Per jaar, dus tel uit je winst!  

Daarnaast kennen we in Nederland een Milieu-investeringsaftrek, ook wel bekend als de MIA. Hiermee kun je op dit moment gebruik maken van een investeringsaftrek tot 45% van je investeringsbedrag. De komende tijd gaat de MIA met 50 miljoen per jaar omhoog.  

Wat kun je met die subsidies doen?

Je kunt de EIA of de MIA inzetten om verschillende aspecten van je bedrijf te verduurzamen. Twijfelde je altijd al over zonnepanelen? Dan is dit je kans om je hier eens serieus in te verdiepen! Ook kun je milieusubsidies gebruiken om de huidige auto’s van de zaak te vervangen voor elektrische auto’s, als je deze nog niet hebt natuurlijk.  

Als je een eigen bedrijfspand hebt, kun je er ook over nadenken om dit pand te verduurzamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ledverlichting of isolatie? Of van de overstap naar een waterpomp? Een waterpomp helpt je om tot 70% op je gasverbruik te besparen. Ideaal voor die hoge gasrekening natuurlijk, maar ook ontzettend goed voor het milieu!  

Meer tips om te verduurzamen?

Bij MenL helpen we je graag met het verduurzamen van je bedrijf. Eerder schreven we ook al een artikel over hoe je je kantoor energiezuiniger kunt maken, om zo minimaal energielabel C te behalen. Ook dat zal kunnen bijdragen aan je energierekening én natuurlijk het milieu. En wat dacht je van afvalverwerking? Ook op dit gebied valt er voor veel bedrijven nog genoeg winst te behalen! Benieuwd naar wat jouw bedrijf kunt doen – en vooral wat dit voor invloed heeft op de subsidies waar je gebruik van kunt maken? Neem vooral contact met ons op. Samen met een erkend energieadviseur kijken we graag met je mee! 

Verder lezen?

De 7 belangrijkste wetswijzigingen voor HR in 2023

Nieuw jaar, nieuwe wetten! Ook op 1 januari zijn er weer een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Ben jij een ondernemer met personeel? Dan is dit artikel voor jou ontzettend handig. Vandaag zetten we namelijk de 7 belangrijkste nieuwe wetten van 2023 rondom personeel voor je op een rij!

Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

De feestdagen zijn net achter de rug, maar binnen weel organisaties roept een nieuw jaar vol nieuwe feestdagen ook weer een aantal vragen op. Veel Christelijke feestdagen zijn in Nederland vrije dagen. Maar tegenwoordig kennen we in Nederland natuurlijk flink wat meer feestdagen. Naast Pasen en Bevrijdingsdag vieren veel Nederlanders tegenwoordig ook Eid al Fitr (Suikerfeest) of Diwali. De vrije feestdagen zoals we die kennen, passen lang niet altijd meer binnen de levensovertuigingen of religies van vele Nederlanders. Maar wat doe je binnen een diverse organisatie met de vrije feestdagen? Mogen werknemers bijvoorbeeld feestdagen werken - en bijvoorbeeld met Pasen werken om met Eid al Fitr vrij te zijn? In dit artikel leggen we er alles over uit!