Let op: vergeet je cryptomunten niet tijdens je aangifte inkomstenbelasting!

Het was de laatste tijd vaak in het nieuws: veel mensen geven hun cryptomunten niet op tijdens de Aangifte Inkomstenbelasting. En dat is, ondanks het feit dat het niet mag, helemaal niet zo gek: cryptovaluta’s zijn een ongrijpbaar iets - en daardoor is het moeilijk om fraude met crypto te ontdekken in de aangiftes. Maar binnenkort gaat dat veranderen: de Belastingdienst heeft de crypto’s namelijk in het vizier…
Cryptomunten opgeven belastingaangifte aangifte ib

Waar horen cryptomunten eigenlijk thuis in je aangifte?

Cryptomunten vallen natuurlijk onder je vermogen – en daarom moet je de waarde daarvan opgeven bij de Belastingdienst. Als we kijken naar de inkomstenbelasting, vallen cryptovaluta net als aandelen en/of vastgoed in box 3. Maar… Van spaartegoeden en beleggingen staan de bedragen vaak al vooraf ingevuld op de aangifte. Deze gegevens worden immers doorgegeven door de bank. Dat is momenteel nog niet het geval bij cryptomunten. En dus wordt dit vermogen vaak verzwegen tijdens het doen van aangifte.

Een nieuwe richtlijn: DAC8

In Brussel wordt momenteel hard gewerkt aan nieuwe regels die cryptoplatformen verplichten om de waarde van de portefeuilles van klanten door te geven aan de Belastingdienst. Net als banken nu dus doen met spaargeld en beleggingen. Deze regeling wordt de DAC8 genoemd. Wanneer die precies wordt ingevoerd, is nog wel de vraag.

Als Brussel de nieuwe richtlijn helemaal rond heeft, is het aan de individuele lidstaten van de EU om de regels om te zetten in nationale wetgeving. Daarna volgt pas de invoering ervan. Maar aangezien crypto’s in combinatie met je Aangifte Inkomstenbelasting de laatste tijd vaak in het nieuws was, verwachten wij dat dit best heel snel zou kunnen gaan.

Voorkom hoge naheffingen en boetes, geef je cryptomunten op

Het advies van de MenL Cijferhelden is dan ook om je cryptomunten gewoon op te geven voor de belastingheffing, ook voor het verleden (als je dit nog niet eerder hebt gedaan). Je kunt de waarde van je digitale munten op de peildatum opgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst mag dan, zodra je gegevens binnen zijn, tot vijf jaar terug navorderingen opleggen. Daar komt dan nog rente én een boete wegens belastingontduiking bovenop. En als je heel veel pech hebt kan er ook nog een strafrechtelijke vervolging aan vastzitten.

Breekt het zweet je uit omdat je je crypto’s in het verleden niet hebt opgegeven? Geen zorgen. Als je nu zelf naar de Belastingdienst stapt en je fout opbiecht, zou je wel eens een streepje voor kunnen hebben. Uit een artikel in het Financieel Dagblad blijkt dat de Belastingdienst dan vaak een overeenkomst met je sluit. In deze vaststellingsovereenkomst staat welke bedragen aan heffing, boete en rente je moet betalen over de jaren waarin er wordt nagevorderd.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je je crypto’s opgeeft bij de Belastingdienst of heb je hulp nodig bij je Aangifte Inkomstenbelasting in combinatie met je cryptomunten? Bij MenL helpen we je graag en staan we altijd voor je klaar. Neem vooral contact met ons op als we je kunnen helpen!

Verder lezen?

Belastingplan 2024 & ondernemers: de 5 belangrijkste punten voor jou

Prinsjesdag is weer voorbij en op woensdag 20 september is er al druk gedebatteerd over de voorstellen uit de Miljoenennota en het Belastingplan 2024. Maar wat staat er eigenlijk in deze plannen en wat betekent dat voor jou als ondernemer? Dat leggen we je in dit artikel uit! Let wel: het gaat hier nog om plannen. Deze plannen moeten eerst nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Toch is het fijn om alvast te weten wat er mogelijk op stapel staat. Lees je mee?  

MenL Cijferhelden bestaat in 2023 25 jaar!

Driewerf hoera voor MenL Cijferhelden! Wij blazen dit jaar namelijk 25 kaarsjes uit! We startten als administratiekantoor in de Mahlerstraat in Vlaardingen. We bouwden de benedenverdieping om tot kantoor waar wij ondernemers uit Vlaardingen en omstreken konden helpen bij het opzetten en bijhouden van een feilloze boekhouding. We startten vanuit de verbouwde slaapkamer, maar breidden langzaamaan uit naar de volledige benedenverdieping. Nu, 25 jaar later, staat er aan de Arij Koplaan een administratie- en accountantskantoor waar nog elke dag met héél veel plezier wordt gewerkt en waar wij ontzettend trots op zijn!