Regeling onwerkbaar weer: zo werkt het

In sommige sectoren heeft het weer veel invloed op het al dan niet kunnen uitvoeren van je werk. Als je door extreem weer niet kunt weren, spreken we van onwerkbaar weer. Dit is bijvoorbeeld als het heel hard waait of streng vriest. Maar wat als dat extreme, onwerkbare weer lang aanhoudt en je niet kunt werken? Dan treedt de Regeling onwerkbaar weer in werking. Hoe dat zit lees je hier!

Wachtdagen

De eerste dagen waarop werknemers niet kunnen werken, zijn wachtdagen. Tijdens deze dagen krijg je je loon gewoon doorbetaald. Het aantal wachtdagen is afhankelijk van het type weer. Als er sprake is van vorst, ijzel of sneeuw, krijg je twee wachtdagen per winterseizoen. Het winterseizoen loopt van 1 november tot en met 31 maart. Als het heel lang regent, kun je uitgaan van 19 wachtdagen per kalenderjaar. Tijdens deze dagen moet het wel minimaal vijf uur per dag regenen. Bij storm of hoog water gelden twee wachtdagen per kalenderjaar. Bij storm moet dan wel een code rood zijn afgegeven.

Recht op een uitkering volgens de Regeling onwerkbaar weer

Als het onwerkbare weer langer duurt dan het aantal vastgestelde wachtdagen, heb je volgens de Regeling onwerkbaar weer recht op een uitkering. De werkgever vraagt dan voor zijn werknemers bij het UWV een uitkering aan op grond van de Werkloosheidswet (WW). In dit geval mag de werkgever stoppen met het doorbetalen van het loon.

Voor aanspraak op een WW-uitkering bij onwerkbaar weer, moet de werkgever wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de collectieve arbeidsovereenkomst een bepaling over onwerkbaar weer bevatten. Ook moet de werkgever kunnen aantonen dat hij heeft geprobeerd te voorkomen dat het werk moet stoppen. Ook moet alleen het onwerkbare weer reden zijn tot het stoppen met de werkzaamheden. Ziekte of onvoldoende werk is dus geen goede reden om een WW-uitkering aan te vragen volgens de Regeling onwerkbaar weer.

De werkgever kan alleen een WW-uitkering aanvragen als een werknemer minimaal vijf uur per week niet kan werken. Als hij wekelijks minder dan 10 uur werkt, moet hij per week dus minimaal de helft van zijn uren niet kunnen werken door het onwerkbare weer. Ook moet het onwerkbare weer niet meer onder het normale bedrijfsrisico vallen.

Uitzonderingen op onwerkbaar weer

Er zijn een aantal dagen die niet meetellen tijdens oneerbaar weer. Dit zijn bijvoorbeeld feestdagen, bijzonder verlof, rustdagen, atv-uren of roostervrije dagen. Ook vakantie- en verlofdagen tellen niet mee. Verplichte snipperdagen, al vastgestelde ‘extra verlofdagen’ voor oudere werknemers en dagen waarop een werknemer in detentie is, tellen niet mee tijdens onwerkbaar weer.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Regeling onwerkbaar weer, wil je weten of het in jouw CAO goed is geregeld of heb je hulp nodig bij de aanvraag van een WW-uitkering in verband met onwerkbaar weer? De cijferhelden van MenL staan voor je klaar! Neem vooral contact met ons op als we je ergens bij kunnen helpen.

Verder lezen?

De 7 belangrijkste wetswijzigingen voor HR in 2023

Nieuw jaar, nieuwe wetten! Ook op 1 januari zijn er weer een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Ben jij een ondernemer met personeel? Dan is dit artikel voor jou ontzettend handig. Vandaag zetten we namelijk de 7 belangrijkste nieuwe wetten van 2023 rondom personeel voor je op een rij!

Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

De feestdagen zijn net achter de rug, maar binnen weel organisaties roept een nieuw jaar vol nieuwe feestdagen ook weer een aantal vragen op. Veel Christelijke feestdagen zijn in Nederland vrije dagen. Maar tegenwoordig kennen we in Nederland natuurlijk flink wat meer feestdagen. Naast Pasen en Bevrijdingsdag vieren veel Nederlanders tegenwoordig ook Eid al Fitr (Suikerfeest) of Diwali. De vrije feestdagen zoals we die kennen, passen lang niet altijd meer binnen de levensovertuigingen of religies van vele Nederlanders. Maar wat doe je binnen een diverse organisatie met de vrije feestdagen? Mogen werknemers bijvoorbeeld feestdagen werken - en bijvoorbeeld met Pasen werken om met Eid al Fitr vrij te zijn? In dit artikel leggen we er alles over uit!