Prinsjesdag 2021: wat betekenen de kabinetsplannen voor bedrijven?  

De derde dinsdag van september stond traditiegetrouw in het teken van Prinsjesdag: de dag waarop de nieuwe kabinetsplannen worden gepresenteerd door Koning Willem-Alexander. En oké, ondanks het feit dat er dit jaar nog geen echt nieuw kabinet was, zijn er wel degelijk plannen gepresenteerd. Maar wat betekenen die plannen nu eigenlijk voor jou als ondernemer? Wat hebben ze voor invloed op bedrijven? En waar moet je rekening mee houden voor het jaar 2022? In dit artikel leggen we het je uit!  

Investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen loont!

Inmiddels weten we allemaal wel dat het milieu en het klimaat een handje hulp kunnen gebruiken. En dat wordt in 2022 net wat aantrekkelijker gemaakt. Als je gebruik maakt (of gaat maken) van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kun je met jouw onderneming profiteren van de milieu-investeringsaftrek, ook wel de MIA. De percentages voor de aftrek worden verhoogd, waarmee het kabinet hoopt dat meer bedrijven (blijven) investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.  

Welke middelen dat dan zijn? Dat lees je in de Milieulijst. Deze lijst wordt jaarlijks in december gepubliceerd. Maar let op: de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de MIA zijn heel streng. Wil jij hier gebruik van maken en wil je weten of dat kan – en zo ja, welk percentage je dan mag toepassen? Neem vooral contact op met onze cijferhelden. We staan voor je klaar!  

De bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog

Gebruik jij je zakelijke elektrische auto ook wel eens privé? Dan weet je vast wel dat de bijtelling daarvoor al jaren wordt verhoogd. Ook 2022 vormt daar gene uitzondering op. De precieze bijtelling voor elektrische auto’s wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto. Wil jij weten of je hiermee te maken krijgt – en zo ja, hoe hoog de bijtelling dan wordt? We helpen je graag met de berekening.  

Tóch nog verlaging gebruikelijk loon voor innovatieve startups mogelijk

De regeling om het gebruikelijk loon te verlagen voor DGA’s van innovatieve start-ups zou per 1 januari 2022 komen te vervallen, maar tijdens Prinsjesdag werd duidelijk dat de einddatum wordt verschoven. De reden? De eindevaluatie is nog niet klaar. En als die evaluatie goed is, zou het zomaar zo kunnen zijn dat de regeling nooit zal eindigen – en dat de liquiditeitspositie voor innovatieve startups dus nog langer verbeterd kan worden met een verlaging van het gebruikelijk loon!  

De thuiswerkvergoeding wordt ingevoerd

Nu we door de coronacrisis allemaal veel vaker thuiswerken, maken werknemers thuis hogere kosten. Het Nibud heeft berekend dat de extra kosten van het thuiswerken (denk aan extra water- of elektriciteitsverbruik of boodschappen) neerkomen op zo’n € 2,00 per dag. Om dit te compenseren, wordt in 2022 de thuiswerkvergoeding ingevoerd. Dit betekent dat er € 2,00 per thuiswerkdag of –dagdeel wordt vrijgemaakt.  

Als werkgever kun je óf reiskostenvergoeding, óf een thuiswerkvergoeding geven. Het is aan jou als werkgever om duidelijke afspraken te maken over het aantal dagen dat er thuis wordt gewerkt. Op basis van die afspraken bepaal je welke vergoeding je uitkeert. Deze kun je vervolgens vaststellen, zodat je geen extra administratie hoeft bij te houden. Handig, toch? Maar let op: als je werknemers nu reiskostenvergoeding krijgen, maar zij ook thuiswerken, moet je voor 1 januari 2022 actie ondernemen om de afspraken op papier te krijgen. Uiteraard kunnen wij je daarbij helpen als je vragen hebt.  

Wijzigingen heffingskortingen en inkomstenbelasting 2022

Werk jij als zelfstandige en zie je de bomen door het Prinsjesdagbos niet meer? Dat kunnen we ons maar al te goed voorstellen. Voor jou zijn vooral de wijzigingen in de heffingskortingen en de inkomstenbelasting handig om te weten. Of nou ja, eigenlijk verandert hier vrij weinig in. Maar wat wél gaat veranderen, is de zelfstandigenaftrek.  

De zelfstandigenaftrek is het bedrag dat je als ondernemer bij je aangifte inkomstenbelasting mag aftrekken van je winst, als je dan ten minste 1225 uur hebt gewerkt voor jouw onderneming. Waar de maximale aftrek in 2021 nog € 6670 was, wordt dat in 2022 verlaagd naar € 6310. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek nog verder verlaagd, tot een uiteindelijk bedrag van € 3240 in 2036. Maar dat duurt gelukkig nog even!  

Meer weten over de kabinetsplannen of de gevolgen van Prinsjesdag?

Heb je vragen over de gevolgen van de nieuwe plannen voor jouw persoonlijke situatie? Of heb je andere vragen over Prinsjesdag, financiële zaken of je administratie? De cijferhelden van MenL staan altijd voor je klaar! Neem vooral contact met ons op of kom langs voor een goed gesprek onder het genot van een heerlijke kop koffie. Spreken we je snel?  

Verder lezen?

De 7 belangrijkste wetswijzigingen voor HR in 2023

Nieuw jaar, nieuwe wetten! Ook op 1 januari zijn er weer een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Ben jij een ondernemer met personeel? Dan is dit artikel voor jou ontzettend handig. Vandaag zetten we namelijk de 7 belangrijkste nieuwe wetten van 2023 rondom personeel voor je op een rij!

Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

De feestdagen zijn net achter de rug, maar binnen weel organisaties roept een nieuw jaar vol nieuwe feestdagen ook weer een aantal vragen op. Veel Christelijke feestdagen zijn in Nederland vrije dagen. Maar tegenwoordig kennen we in Nederland natuurlijk flink wat meer feestdagen. Naast Pasen en Bevrijdingsdag vieren veel Nederlanders tegenwoordig ook Eid al Fitr (Suikerfeest) of Diwali. De vrije feestdagen zoals we die kennen, passen lang niet altijd meer binnen de levensovertuigingen of religies van vele Nederlanders. Maar wat doe je binnen een diverse organisatie met de vrije feestdagen? Mogen werknemers bijvoorbeeld feestdagen werken - en bijvoorbeeld met Pasen werken om met Eid al Fitr vrij te zijn? In dit artikel leggen we er alles over uit!