Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

Voor veel organisaties roept een nieuw jaar vol feestdagen een aantal vragen op. Christelijke feestdagen zijn in Nederland vaak vrije dagen, maar wat als deze feestdagen niet passen bij de religieuze of levensovertuigingen van jouw werknemers of collega's? Wat als zij bijvoorbeeld liever Diwali of Eid al-Fitr vieren dan Pasen of Pinksteren? Wat doe je binnen een diverse organisatie dan met de (standaard) vrije feestdagen? Kunnen werknemers bijvoorbeeld vrije religieuze dagen wisselen? In dit artikel leggen we er alles over uit!
Zelf religieuze feestdagen kiezen | MenL Cijferhelden

First things first: dit zegt de officiële regelgeving (wetten & CAO’s)

In de wet is niets geregeld over het al dan niet vrij geven van feestdagen. Werkgevers en werknemers kunnen dit in principe dus onderling zelf afspreken – en zouden werkgevers als het waren een Feestdagen Keuzemenu kunnen aanbieden. Toch is dit lang niet altijd het geval. Veel organisaties zijn namelijk verbonden aan een bepaalde CAO – en in die CAO is vaak wél iets geregeld over vrije feestdagen. Hierdoor wordt het invoeren van zo’n Feestdagen Keuzemenu ineens een stuk ingewikkelder. Dit komt dan bijvoorbeeld door toeslagen. Als een werknemer werkt op een dag die in de CAO als vrije feestdag staat vermeldt, heeft hij/zij recht op een bepaalde toeslag. Werknemers die ervoor kiezen om met Pinksteren te werken, maar tijdens Eid al Fitr vrij te zijn, krijgen dan een loonvoordeel. En dat is dan vaak weer lastig te verantwoorden.

Maar wat kun je dan wel?

Steeds meer werkgevers bieden tegenwoordig tóch een mogelijkheid om feestdagen te ruilen of om (bovenwettelijke) dagen als vrije keuzefeestdagen aanwijzen. De bovenwettelijke dagen zijn in principe symbolisch – alle werknemers binnen een organisatie kunnen deze dagen invullen zoals zij dat willen. Zij kunnen er dan dus voor kiezen om Goede Vrijdag of Eid al Fitr vrij te nemen, maar werknemers kunnen deze dagen ook gebruiken voor een ‘reguliere’ dag vrij.

Steeds meer CAO’s bieden tegenwoordig wel het recht op betaald of onbetaald verlof voor Eid al Fitr – of het recht om deze dag te ruilen met een Christelijke feestdag als Tweede Pinksterdag. Dit staat dan vaak vermeld als een diversiteitsdag of ruilfeestdag.

Wat als er niks over ruilfeestdagen in jouw CAO of arbeidsovereenkomst staat?

Staat er niks over eventuele diversiteitsdagen, ruilfeestdagen of andere mogelijkheden in jouw CAO of arbeidsovereenkomst(en)? Dan raden wij werkgevers en werknemers aan om hier gezamenlijk over in gesprek te gaan. In overleg kunnen werkgevers en werknemers besluiten om af te wijken van de vooraf opgestelde regels over vrije feestdagen. Let er wel op dat deze afspraken goed op papier worden gezet – en dat zowel werkgever als werknemer de afspraken ondertekenen.

Kom je als werkgever voor een plotseling tekort aan arbeidskrachten te staan, omdat je bijvoorbeeld veel werknemers hebt die Eid al Fitr vieren? Houd hier dan aan het begin van het jaar al rekening mee. Maak in het begin van het jaar een planning, kijk waar je mogelijk vast gaat lopen en huur op tijd flexibele krachten in. Zo kunnen alle partijen met een gerust gevoel het nieuwe jaar vol nieuwe feestdagen in!

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het maken van goede afspraken of het opstellen van jouw personeelsplanning? Neem dan vooral contact met ons op. Bij MenL Cijferhelden denken we graag met je mee!

Verder lezen?

MenL Cijferhelden x Pauwmans: een overheerlijke wisselwerking

Op 1 februari 2021 werd Pauwmans opgericht: een bedrijf van vier vrienden met een passie voor goede koffie, lekker eten en een flinke dosis gastvrijheid. Wat begon als een mobiele food-/koffietruck in de Broekpolder, is inmiddels een waar begrip in Vlaardingen. Sinds 1 november 2022 is de vaste stek van Pauwmans op De Loper geopend. Sinds de start van de onderneming mogen we bij MenL Cijferhelden de boekhouding verzorgen. Nik Hermans, één van de eigenaren van Pauwmans, vertelt: “We waren op zoek naar een kantoor dat ons goed kon adviseren en er flink wat verstand van had, zodat wij ons konden bemoeien met de dingen die we leuk vonden.” Bij MenL vonden ze uiteindelijk zelfs meer dan dat stukje ontzorging: al snel ontstond er een te gekke wisselwerking waar niet alleen wij, maar zelfs onze klanten van profiteren!

Personeelssubsidies 101: Subsidie praktijkleren

Voor heel wat organisaties is personeel de allergrootste kostenpost. Maar gelukkig zijn er ook heel wat mogelijkheden om op deze kosten te besparen! In onze serie ‘Personeelssubsidies 101’ nemen we je mee in een aantal interessante subsidies en tegemoetkomingen die jou kunnen helpen te besparen. In het eerste artikel gingen we in op de subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk, in dit artikel gaan we in op scholingssubsidies – en in het bijzonder de subsidie praktijkleren.