Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

Voor veel organisaties roept een nieuw jaar vol feestdagen een aantal vragen op. Christelijke feestdagen zijn in Nederland vaak vrije dagen, maar wat als deze feestdagen niet passen bij de religieuze of levensovertuigingen van jouw werknemers of collega's? Wat als zij bijvoorbeeld liever Diwali of Eid al-Fitr vieren dan Pasen of Pinksteren? Wat doe je binnen een diverse organisatie dan met de (standaard) vrije feestdagen? Kunnen werknemers bijvoorbeeld vrije religieuze dagen wisselen? In dit artikel leggen we er alles over uit!
Mag je als werknemer zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen? MenL Cjijferhelden legt het uit!

First things first: dit zegt de officiële regelgeving (wetten & CAO’s)

In de wet is niets geregeld over het al dan niet vrij geven van feestdagen. Werkgevers en werknemers kunnen dit in principe dus onderling zelf afspreken – en zouden werkgevers als het waren een Feestdagen Keuzemenu kunnen aanbieden. Toch is dit lang niet altijd het geval. Veel organisaties zijn namelijk verbonden aan een bepaalde CAO – en in die CAO is vaak wél iets geregeld over vrije feestdagen. Hierdoor wordt het invoeren van zo’n Feestdagen Keuzemenu ineens een stuk ingewikkelder. Dit komt dan bijvoorbeeld door toeslagen. Als een werknemer werkt op een dag die in de CAO als vrije feestdag staat vermeldt, heeft hij/zij recht op een bepaalde toeslag. Werknemers die ervoor kiezen om met Pinksteren te werken, maar tijdens Eid al Fitr vrij te zijn, krijgen dan een loonvoordeel. En dat is dan vaak weer lastig te verantwoorden.

Maar wat kun je dan wel?

Steeds meer werkgevers bieden tegenwoordig tóch een mogelijkheid om feestdagen te ruilen of om (bovenwettelijke) dagen als vrije keuzefeestdagen aanwijzen. De bovenwettelijke dagen zijn in principe symbolisch – alle werknemers binnen een organisatie kunnen deze dagen invullen zoals zij dat willen. Zij kunnen er dan dus voor kiezen om Goede Vrijdag of Eid al Fitr vrij te nemen, maar werknemers kunnen deze dagen ook gebruiken voor een ‘reguliere’ dag vrij.

Steeds meer CAO’s bieden tegenwoordig wel het recht op betaald of onbetaald verlof voor Eid al Fitr – of het recht om deze dag te ruilen met een Christelijke feestdag als Tweede Pinksterdag. Dit staat dan vaak vermeld als een diversiteitsdag of ruilfeestdag.

Wat als er niks over ruilfeestdagen in jouw CAO of arbeidsovereenkomst staat?

Staat er niks over eventuele diversiteitsdagen, ruilfeestdagen of andere mogelijkheden in jouw CAO of arbeidsovereenkomst(en)? Dan raden wij werkgevers en werknemers aan om hier gezamenlijk over in gesprek te gaan. In overleg kunnen werkgevers en werknemers besluiten om af te wijken van de vooraf opgestelde regels over vrije feestdagen. Let er wel op dat deze afspraken goed op papier worden gezet – en dat zowel werkgever als werknemer de afspraken ondertekenen.

Kom je als werkgever voor een plotseling tekort aan arbeidskrachten te staan, omdat je bijvoorbeeld veel werknemers hebt die Eid al Fitr vieren? Houd hier dan aan het begin van het jaar al rekening mee. Maak in het begin van het jaar een planning, kijk waar je mogelijk vast gaat lopen en huur op tijd flexibele krachten in. Zo kunnen alle partijen met een gerust gevoel het nieuwe jaar vol nieuwe feestdagen in!

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het maken van goede afspraken of het opstellen van jouw personeelsplanning? Neem dan vooral contact met ons op. Bij MenL Cijferhelden denken we graag met je mee!

Verder lezen?

Belastingplan 2024 & ondernemers: de 5 belangrijkste punten voor jou

Prinsjesdag is weer voorbij en op woensdag 20 september is er al druk gedebatteerd over de voorstellen uit de Miljoenennota en het Belastingplan 2024. Maar wat staat er eigenlijk in deze plannen en wat betekent dat voor jou als ondernemer? Dat leggen we je in dit artikel uit! Let wel: het gaat hier nog om plannen. Deze plannen moeten eerst nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Toch is het fijn om alvast te weten wat er mogelijk op stapel staat. Lees je mee?  

MenL Cijferhelden bestaat in 2023 25 jaar!

Driewerf hoera voor MenL Cijferhelden! Wij blazen dit jaar namelijk 25 kaarsjes uit! We startten als administratiekantoor in de Mahlerstraat in Vlaardingen. We bouwden de benedenverdieping om tot kantoor waar wij ondernemers uit Vlaardingen en omstreken konden helpen bij het opzetten en bijhouden van een feilloze boekhouding. We startten vanuit de verbouwde slaapkamer, maar breidden langzaamaan uit naar de volledige benedenverdieping. Nu, 25 jaar later, staat er aan de Arij Koplaan een administratie- en accountantskantoor waar nog elke dag met héél veel plezier wordt gewerkt en waar wij ontzettend trots op zijn!