Je kantoor energiezuinig maken: zo doe je dat

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Zonder dit keurmerk mag je jouw pand niet meer als kantoor gebruiken. Belangrijk dus om te controleren of je al aan deze nieuwe eisen voldoet! Maar hoe doe je dat? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat je aan de eisen gaat voldoen als je nu energielabel D t/m G hebt? Je leest het in dit artikel!
Je kantoor energiezuinig maken | menl cijferhelden

Zo bepaal je het energielabel van jouw kantoor

De RVO heeft een handige beslisboom opgesteld om te kijken of jouw kantoor ook energielabel C zal moeten hebben. Als je een kantoor hebt dat kleiner is dan 100 m2, geldt de verplichting niet. Ook als jouw kantoor een monument is volgens de Erfgoedwet of als het kantoor aangewezen is als monument in een provinciale of gemeentelijke verordening, hoef je geen energielabel C te hebben. Alle uitzonderingen vind je in de beslisboom van de RVO. Volgt er uit de beslisboom dat jouw kantoor wel energielabel C moet hebben? Dan kun je op www.ep-online.nl kijken wat jouw huidige energielabel is.   

Stap voor stap je kantoor energiezuinig maken

Heeft jouw kantoor op dit moment een energielabel D tot en met G? Dan moet je aan de slag om je kantoor energiezuinig te maken! De eerste stap is om een maatwerk-advies aan te vragen. Een energieadviseur komt dan bij je langs om het gebouw te controleren, verbetermogelijkheden op te stellen en een kosteninschatting te maken.

Als de plannen rond zijn en je weet hoe je jouw kantoor energiezuinig kunt maken, kun je de financiële regelingen gaan verkennen. Er zijn namelijk een aantal subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van je kantoor. Als de financiering rond is, kun je aan de slag gaan met de daadwerkelijke uitvoering. Daarna kun je nogmaals een energieadviseur laten langskomen. Deze zal dan een nieuw label vaststellen en registreren. Let op: plan de verduurzaming op tijd in! Je wil immers niet dat je na 1 januari 2023 pas voldoet aan de nieuwe eisen.

Wat als ik geen energielabel C heb op 1 januari 2023?

De gemeente waar jouw kantoor gevestigd zit, is over het algemeen de handhaver als het gaat om de Energielabel C-verplichting. Zij treden dan ook op bij een eventuele overtreding. Als jouw kantoor niet voldoet aan de nieuwe verplichting, zul je een planning moeten overleggen aan de gemeente. Vervolgens moet je binnen de door jou opgestelde planning de verduurzaming uitvoeren. Lukt dit niet, dan riskeer je een fikse boete – en in het ergste geval moet je jouw kantoor zelfs sluiten. Kortom: zorg ervoor dat je op tijd weet wat je moet doen – en dat je hier ook handen en voeten aan geeft!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je jouw kantoor energiezuinig kunt maken? Of wil je hulp bij het vinden van een energieadviseur, het maken van een begroting of het uitzoeken van de mogelijkheden op het gebied van subsidies? De cijferhelden van MenL staan voor je klaar. Loop eens binnen voor een goed gesprek onder het genot van een kop koffie of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Verder lezen?

Jaarverantwoordingsplicht voor zorgaanbieders: hoe zit het?

Veel zorgaanbieders krijgen vanaf 2023 te maken met de jaarverantwoordingsplicht. Een flinke mond vol - en misschien ook best een ingewikkeld iets. Vanaf boekjaar 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de aanpassingswet Wtza (AWtza) van kracht. Hierdoor vallen tegenwoordig veel meer zorgaanbieders onder de meld- en vergunningsplicht, het interne toezicht en ook de jaarverantwoordingsplicht. Dit laatste komt vooral door de AWtza. Maar hoe zit het daar precies mee? MenL legt het uit!

Zzp’er of werknemer: zo zit het met schijnzelfstandigheid

De laatste tijd is er veel te doen over schijnzelfstandigheid. Kijk maar eens naar de uitspraak van de Hoge Raad over Deliveroo, dat zijn bezorgers vroeg om als zzp’er te werken. Onterecht, zo blijkt nu nadat vakbond FNV de bezorgdienst voor de rechter sleepte - en de Hoge Raad uitspraak deed over de zaak. Maar hoe zit het precies met schijnzelfstandigheid, wanneer is een werknemer een werknemer en wanneer mag iemand als zzp’er voor je aan de slag? En, ook niet geheel onbelangrijk: welke regels komen eraan op het gebied van werken als zzp’er? MenL legt het uit!