Werknemers stimuleren om vakantie op te nemen? Dat is best belangrijk!

Als werkgever moet je je werknemers stimuleren om vakantie te nemen. Vakantie biedt je werknemers namelijk de mogelijkheid om uit te rusten van het werk, maar ook om optimaal te kunnen genieten van vrije tijd en ontspanning. Daarom hebben we in Nederland een verplicht minimum aantal vakantiedagen. Maar hoe ver reikt je verantwoordelijkheid om je werknemers te stimuleren tot het opnemen van vakantiedagen? En wat kun je doen als een werknemer maar door blijft werken en geen vakantie opneemt? Lees er alles over in dit artikel!
Hierom moet je als werkgever je werknemers stimuleren om vakantie op te nemen

Hoe zit het eigenlijk met vakantiedagen?

 In Nederland heb je als werknemer recht op een minimum aantal vakantiedagen. Bij een werkweek van 40 uur geldt een minimum aantal van 20 vakantiedagen. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om je medewerkers in staat te stellen om ook daadwerkelijk genoeg vakantie te nemen. Het recht op vakantie is namelijk vastgelegd als fundamenteel Europees recht.  

Vakantie is bedoeld om je werknemers in staat te stellen om uit te rusten van het werk. Daarnaast moet je natuurlijk kunnen genieten van ontspanning en vrije tijd. Om ervoor te zorgen dat een werknemer er tijdens zijn/haar vakantie financieel niet op achteruit gaat, hebben de lidstaten van de Europese Unie bepaald dat werknemers hun recht op loon behouden tijdens hun vakantie.   

Kunnen vakantiedagen komen te vervallen?   

Het is wettelijk vastgelegd dat vakantiedagen niet kunnen vervallen als een werknemer niet de mogelijkheid heeft gehad om deze dagen op te nemen. Als werkgever moet je kunnen aantonen dat je alles hebt gedaan om de werknemer in staat te stellen om vakantie op te nemen. Als een werknemer geen vakantie opneemt, is het handig om je acties als werkgever zwart op witwast te leggen. Alleen dan kunnen vakantiedagen, in het ergste geval, komen te vervallen.  

Als je er als werkgever niet in slaagt om werknemers in staat te stellen om vakantie op te nemen óf je de werknemer hier niet voldoende over hebt geïnformeerd, kunnen de wettelijke vakantiedagen niet komen te vervallen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de werknemer deze dagen dan tijdens zijn gehele dienstverband nog kan opnemen. Ook kan de werknemer de vakantiedagen bij het einde van zijn/haar dienstverband opnemen, zonder dat dit financieel nadelige gevolgen heeft voor de werknemer. Als werkgever moet je de werknemer dus alsnog uitbetalen. Zorg er dus voor dat je je administratie op het gebied van vakantiedagen en de communicatie hierover op orde hebt!  

Hoe kun je je werknemers stimuleren om vakantie op te nemen?

Het klinkt misschien wat vreemd: werknemers die geen vakantiedagen opnemen. Toch zien we het in de praktijk vaker voorkomen dan verwacht. Dit kan komen door drukte op het werk, vakanties van collega’s of simpelweg een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Toch adviseren we je dan om alsnog te proberen om je werknemer te stimuleren om vakantie op te nemen. Een periode van rust tijdens het werk draagt immers bij aan de gezondheid van je werknemers. Vakantie is immers niet voor niets vastgelegd als fundamenteel Europees recht!  

Om werknemers op de hoogte te houden van de resterende vakantiedagen en hen te stimuleren om rust te nemen, kun je een aantal dagen doen. Zo zou je je werknemers periodiek op de hoogte kunnen stellen van het aantal resterende vakantiedagen, de eventuele vervaltermijn en het risico van het vervallen van de vakantie-uren. Dit kun je per mail doen, maar je zou het bijvoorbeeld ook mee kunnen nemen in functioneringsgesprekken. Uiteraard kun je als werkgever ook regelmatig een kijkje nemen in je administratie en in de wandelgangen een gesprek aanknopen met je medewerkers. Je cijferhelden kunnen je hier natuurlijk altijd bij helpen.  

Meer weten?  

Wil je meer weten over hoe het zit met vakantiedagen of wil je handvatten om werknemers te stimuleren om vakantie op te nemen? We staan voor je klaar. Neem vooral contact met ons op!  

Verder lezen?

De 7 belangrijkste wetswijzigingen voor HR in 2023

Nieuw jaar, nieuwe wetten! Ook op 1 januari zijn er weer een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Ben jij een ondernemer met personeel? Dan is dit artikel voor jou ontzettend handig. Vandaag zetten we namelijk de 7 belangrijkste nieuwe wetten van 2023 rondom personeel voor je op een rij!

Mogen werknemers zelf vrije (religieuze) feestdagen kiezen?

De feestdagen zijn net achter de rug, maar binnen weel organisaties roept een nieuw jaar vol nieuwe feestdagen ook weer een aantal vragen op. Veel Christelijke feestdagen zijn in Nederland vrije dagen. Maar tegenwoordig kennen we in Nederland natuurlijk flink wat meer feestdagen. Naast Pasen en Bevrijdingsdag vieren veel Nederlanders tegenwoordig ook Eid al Fitr (Suikerfeest) of Diwali. De vrije feestdagen zoals we die kennen, passen lang niet altijd meer binnen de levensovertuigingen of religies van vele Nederlanders. Maar wat doe je binnen een diverse organisatie met de vrije feestdagen? Mogen werknemers bijvoorbeeld feestdagen werken - en bijvoorbeeld met Pasen werken om met Eid al Fitr vrij te zijn? In dit artikel leggen we er alles over uit!