Energielabel C verplichting voor kantoren: hoe zit het?

Met ingang van 2023 moeten kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m3 tenminste voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van energielabel C. Eerder dit jaar bleek dat dat voor veel kantoren een probleem zal zijn: minstens een kwart van de kantoren in Nederland voldoet nog niet aan deze verplichting. Maar hoe hard is die verplichting eigenlijk? We leggen het je uit in dit artikel! 

Misschien maak je je zorgen over het krijgen van energielabel C voor jouw kantoor, omdat er flinke aanpassingen moeten worden gedaan. Is het dan wel echt zo nodig? Het simpele antwoord is ja. Het uitgangspunt is namelijk dat kantoren die niet voldoen aan energielabel C te maken krijgen met een gebruiksverbod (volgt uit 5.11 van het Bouwbesluit). Als je dus niet voor 2023 energielabel C hebt verkregen, kan je kantoorruimte dus worden gesloten. Ook kunnen er boetes worden opgelegd tot een maximum van € 81.000. Geen kinderachtige maatregelen dus!

Over de handhavingsplicht voor energielabel C voor kantoren

Of er op 1 januari 2023 handhavers op de stoep zullen staan als je nog geen energielabel C hebt is nog maar de vraag. Maar dat gemeentes en Omgevingsdiensten erop gaan handhaven is zeker. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (waaronder bijvoorbeeld Amsterdam valt) heeft al aangekondigd om vanaf 1 januari 2023 te starten met controles. Waar nodig zullen zij ook handhaven op de verscherpte regels. Dus, in het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’: start op tijd met de aanpassingen aan je kantoor!

Hoe zit het met de handhaving bij huurders en verhuurders?

Heb je geen eigen kantoorpand, maar huur je het? Of verhuur je kantoorpanden? Dan is niet in algemene zin te zeggen tot wie de eventuele handhaving van energielabel C zich zal richten. Er zijn veel factoren die dit kunnen beïnvloeden. Zo wordt er gekeken naar wie er daadwerkelijk in staat is om werkzaamheden rondom het energielabel uit te voeren. Het kan namelijk best zo zijn dat je zulke werkzaamheden als huurder niet mag uitvoeren.

Het kan ook zo zijn dat je als verhuurder pas bepaalde werkzaamheden mag uitvoeren als de huurder daarmee instemt. Wie er dus precies op de vingers zal worden getikt bij de handhaving van energielabel C is nog niet duidelijk. Het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat zowel de huurder als verhuurder verantwoordelijk kan zijn. Het is daarom handig om op tijd duidelijke afspraken te maken over de te nemen investeringen om te voldoen aan de energielabel C verplichting.

Wil je meer weten over de energielabel C verplichting voor kantoren?

Heb je vragen over de eisen voor het krijgen van energielabel C? Of wil je weten welke uitzonderingen zijn? De cijferhelden van MenL staan voor je klaar met het juiste advies. En als je je zorgen maakt over de handhaving van de nieuwe verplichtingen óf je meer wil weten over hoe je dit met je (ver)huurder kunt regelen, zijn we er ook altijd voor een goed gesprek. Neem vooral contact met ons op!

Verder lezen?

Download: de essentiële onderdelen van een factuur op een rij

Als ondernemer voor de belastingdienst doe je elk kwartaal BTW-aangifte. Je berekent BTW over de producten en/of diensten die jij aan anderen levert, maar er wordt ook BTW aan jou gerekend als je iets (in)koopt of afneemt. Deze BTW mag je bij de BTW-aangifte weer aftrekken. Maar let op: dit mag alléén als de facturen de juiste elementen bevatten! Wat de essentiële onderdelen van een factuur zijn? Dat vind je in onze handige download. Lees snel verder!

Jaarverantwoordingsplicht voor zorgaanbieders: hoe zit het?

Veel zorgaanbieders krijgen vanaf 2023 te maken met de jaarverantwoordingsplicht. Een flinke mond vol - en misschien ook best een ingewikkeld iets. Vanaf boekjaar 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de aanpassingswet Wtza (AWtza) van kracht. Hierdoor vallen tegenwoordig veel meer zorgaanbieders onder de meld- en vergunningsplicht, het interne toezicht en ook de jaarverantwoordingsplicht. Dit laatste komt vooral door de AWtza. Maar hoe zit het daar precies mee? MenL legt het uit!