De proefplaatsing van het UWV: zo werkt het voor werkgevers

Er zijn in 2022 ontzettend veel openstaande vacatures. Misschien heb jij op dit moment ook moeite om mensen te vinden voor een bepaalde functie. Heb je wel eens aan een proefplaatsing via het UWV gedacht? Met een proefplaatsing neem je iemand aan die momenteel een uitkering krijgt van het UWV. Samen kunnen jullie kijken of de kandidaat past bij de organisatie - en of het werk past bij de kandidaat. Hoe dat werkt en wat de voordelen precies zijn? Dat lees je hier!
Proefplaatsing UWV vanuit het perspectief van de werkgever: zo werkt het! | MenL Cijferhelden

Wie kan een proefplaatsing krijgen?

Bij een proefplaatsing neem je iemand aan die momenteel een uitkering krijgt van het UWV en naar verwachting moeilijk werk kan vinden. Dit kan iemand zijn met een WW-uitkering (minstens 3 maanden), maar ook iemand met bijvoorbeeld een Wajong-uitkering, een WAO-uitkering, een WIA-uitkering of een Ziektewet-uitkering. Een proefplaatsing is een mooie manier om je eigen horizon op het gebied van potentiële werknemers te verbreden. Want wat als iemands CV niet 100% past bij de vacature die jij open hebt staan? Wellicht zou het toch een heel mooie match kunnen zijn… Een proefplaatsing maakt het voor beide partijen makkelijker om dit te testen.

Wat zijn de voordelen van een proefplaatsing?

Het grootste voordeel van het aannemen van iemand met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, is dat je je eigen perspectief verbreedt. Vaak kan het een bedrijf namelijk alleen maar meer brengen, vooral op sociaal gebied. Daarnaast heeft de overheid verschillende financiële voordelen in het leven geroepen om werknemers te stimuleren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Tijdens de proefplaatsing behoudt de aspirant-werknemer zijn/haar uitkering, waardoor je als werkgever geen salaris hoeft te metalen.

Maar ook na de proefplaatsing kun je gebruik maken van verschillende voordelen. Denk hierbij aan het aanvragen van een Loonkostenvoordeel (LKV), onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die één of meer werknemers in dienst hebben uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen.

De voorwaarden voor een proefplaatsing voor werkgevers

Als je iemand via een proefplaatsing wil aannemen, vraag je hier eerst toestemming voor aan het UWV. Na de aanvraag krijg je vaak al binnen twee weken bericht terug van het UWV. Let voor het doen van de aanvraag wel op of je als werkgever voldoet aan alle voorwaarden.

Om als werkgever een proefplaatsing aan te kunnen bieden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet de werknemer die je een proefplaatsing aanbiedt momenteel natuurlijk een uitwerking ontvangen (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet, Werkloosheidswet of IOW). Daarnaast moet je de intentie hebben om de werknemer na de proefplaatsing een contract aan te bieden van minimaal zes maanden. Ook moet het aantal uur van het dienstverband minimaal evenveel zijn als het aantal uur dat de werknemer tijdens de proefplaatsing werkte. Tijdens de proefplaatsing ben je verplicht om voor de werknemer een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Maar let op: niet iedereen kan een proefplaatsing bij jouw organisatie krijgen. Een belangrijke voorwaarde voor het aanbieden van een proefplaatsing is dat de medewerker niet eerder bij jou heeft gewerkt. Heeft hij wel eerder binnen jouw organisatie gewerkt? Dan kun je de medewerker alleen een proefplaatsing aanbieden als hij/zij een andere functie gaat vervullen, óf als de medewerker ziek werd tijdens het vervullen van dezelfde functie. In dit geval gebruik je de proefplaatsing om te bepalen of de werknemer zijn/haar vroegere functie nog kan vervullen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voordelen van een proefplaatsing UWV, de voorwaarden waar je aan moet voldoen of hoe je de juiste mensen vindt voor zo’n proefplaatsing? De cijferhelden van MenL staan voor je klaar. Neem vooral contact met ons op, we gaan het gesprek graag aan onder het genot van een goede kop koffie! Zien we je snel?

Verder lezen?

Regeling onwerkbaar weer: zo werkt het

In sommige sectoren heeft het weer veel invloed op het al dan niet kunnen uitvoeren van je werk. Als je door extreem weer niet kunt weren, spreken we van onwerkbaar weer. Dit is bijvoorbeeld als het heel hard waait of streng vriest. Maar wat als dat extreme, onwerkbare weer lang aanhoudt en je niet kunt werken? Dan treedt de Regeling onwerkbaar weer in werking. Hoe dat zit lees je hier!

De aanzegplicht bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten: dit moet je weten

Als werkgever kun je een tijdelijke arbeidsovereenkomst afsluiten met een werknemer. Zo’n tijdelijke overeenkomst komt met een aantal verplichtingen, waaronder de aanzegtermijn. Dit betekent dat jij als werkgever duidelijk moet aangeven of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Dit moet je schriftelijk doen, óók als de werknemer geen nadeel ondervindt van een mondelinge aanzegging. De Hoge Raad oordeelde hier onlangs nog over. Wij leggen je vandaag het verschil uit tussen de aanzeg- en opzegtermijn. Ook gaan we in op de nadelen van een mondelinge aan- of opzegging.