Meerwerk vs overwerk: wat is het verschil?

In veel organisaties werken mensen wel eens wat extra. De extra uren die zij maken bovenop de uren die ze volgens hun arbeidsovereenkomst moeten werken, noem je overwerk. Of meerwerk. Of… Misschien wel allebei. Het zit het eigenlijk met het verschil tussen meerwerk en overwerk?
Meerwerk vs overwerk: wat is het verschil?

Wanneer is er sprake van meerwerk en wanneer van overwerk?

Het verschil tussen meerwerk en overwerk zit in het contract van de medewerker. Werkt een parttime werknemer extra uren dan zijn/haar contracturen, tot aan de fulltime uren die binnen de organisatie gelden? Dan is er sprake van meerwerk. Gaat een (parttime of fulltime) werknemer over de uren van een volledige werkweek heen? Dan is er sprake van overwerk.

Wanneer krijg je betaald voor de extra uren die je maakt?

Het kan zijn dat er in de CAO of arbeidsvoorwwaardenregeling staat dat een werknemer bij overwerk recht heeft op een toeslag. Voor meerwerk wordt in de praktijk vrijwel nooit een toeslag afgesproken. Maar let op; meeruren moeten wel beloond worden. Ingewikkeld? Onderstaand voorbeeld maakt het vast wat duidelijker.

Een voorbeeld: Sandra’s meerwerk en overwerk

In dit voorbeeld kijken we naar het werk van Sandra, een fictief persoon. Sandra heeft een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week. In een drukke periode werkt Sandra 44 uur per week. De volledige werkweek binnen haar organisatie is 36 uur. Sandra heeft dus 4 meeruren en 8 overuren gemaakt.

In de CAO die voor de organisatie geldt staat dat werknemers voor ieder uur dat zij overwerken, anderhalf uur krijgen. Sandra krijgt dus 150% van haar loon voor de acht overuren. Over de vier meeruren heeft ze recht op haar normale loon. En dat is eigenlijk ook best logisch: als zij over die vier meeruren ook 150% van haar loon zou krijgen, is dat oneerlijk tegenover de mensen met een fulltime arbeidsovereenkomst!

Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten of heb je hulp nodig op het gebied van (de beloning van) meerwerk of overwerk? Bij MenL Cijferhelden kijken we met alle liefde met je mee. Neem vooral contact met ons op als we je kunnen helpen!

Verder lezen?

MenL Cijferhelden x Pauwmans: een overheerlijke wisselwerking

Op 1 februari 2021 werd Pauwmans opgericht: een bedrijf van vier vrienden met een passie voor goede koffie, lekker eten en een flinke dosis gastvrijheid. Wat begon als een mobiele food-/koffietruck in de Broekpolder, is inmiddels een waar begrip in Vlaardingen. Sinds 1 november 2022 is de vaste stek van Pauwmans op De Loper geopend. Sinds de start van de onderneming mogen we bij MenL Cijferhelden de boekhouding verzorgen. Nik Hermans, één van de eigenaren van Pauwmans, vertelt: “We waren op zoek naar een kantoor dat ons goed kon adviseren en er flink wat verstand van had, zodat wij ons konden bemoeien met de dingen die we leuk vonden.” Bij MenL vonden ze uiteindelijk zelfs meer dan dat stukje ontzorging: al snel ontstond er een te gekke wisselwerking waar niet alleen wij, maar zelfs onze klanten van profiteren!

Personeelssubsidies 101: Subsidie praktijkleren

Voor heel wat organisaties is personeel de allergrootste kostenpost. Maar gelukkig zijn er ook heel wat mogelijkheden om op deze kosten te besparen! In onze serie ‘Personeelssubsidies 101’ nemen we je mee in een aantal interessante subsidies en tegemoetkomingen die jou kunnen helpen te besparen. In het eerste artikel gingen we in op de subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk, in dit artikel gaan we in op scholingssubsidies – en in het bijzonder de subsidie praktijkleren.