Waarom een huishoudboekje belangrijk is bij een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen

Ben jij na 1 januari 2018 getrouwd? Dan ben je waarschijnlijk in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Uitgangspunt daarbij is: ‘Wat privé is, moet privé blijven.’ Alles wat je voor je huwelijk had, blijft van jou. Alles wat je tijdens het huwelijk opbouwt, is van jullie samen. Maar hoe weet je eigenlijk zeker wat precies je privévermogen was voor het huwelijk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: door dit goed vast te leggen. De tip van MenL cijferhelden? Houd een huishoudboekje bij, waarin je het privévermogen en het gemeenschappelijk vermogen van jullie beiden goed gescheiden houdt.
twee huwelijksringen ter illustratie van het belang van een huishoudboekje bij beperkte gemeenschap van goederen

Boekhouder van je eigen huwelijk

Je moet dus als het ware boekhouder worden van je eigen huwelijk. Daarbij is het vooral belangrijk dat je in je ‘huishoudboekhouding’ goed bijhoudt wat jouw voorhuwelijkse vermogen is, wat je voorhuwelijkse schulden zijn en, als dat voor jou natuurlijk van toepassing is, wat er geschonken en/of geërfd is en zal worden.

Want stel; je ontvangt voor je huwelijk een gift van €50.000. Kort na het ontvangen hiervan, trouw je met je partner. Het is heel belangrijk dat je voor je huwelijk een vermogenslijst opstelt. In die lijst neem je in ieder geval op welk vermogen en welke schulden je voor het huwelijk hebt, zoals de ontvangen gift.

Blijf altijd up to date

Houd je huishoudboekje tijdens het huwelijk up to date. Dat vereist natuurlijk een hoop discipline en inzet, maar het is zeker belangrijk. Stel dat je tijdens je huwelijk besluit een auto te kopen van de gift die je voor je huwelijk hebt ontvangen. Neem in je administratie op dat de auto is gefinancierd met privé middelen. Want wat gebeurt er als je gaat scheiden en je dit níet hebt bijgehouden? Dan wordt de auto als gemeenschappelijk gezien. De helft van de waarde van de auto komt dan aan je partner toe.

Kortom: de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen volgt of staat bij een goede administratie. Administreer je tijdens je huwelijk niet goed, dan zullen de verschillende vermogens zich vermengen. Bij een eventuele echtscheiding wordt het dan onduidelijk welke goederen met welk vermogen zijn betaald. Het gevolg? Je kunt je geïnvesteerde geld kwijtraken. Zorg dus voor een up to date administratie, waaraan je kunt herleiden welke schuld of welk vermogen aan wie toebehoort.

Geldt dit ook voor mij persoonlijk?

De nieuwe beperkte gemeenschap van goederen (en dus de bijbehorende administratie) geldt alleen voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen die zijn gesloten na de inwerkingtreding van de wet: vanaf 1 januari 2018 dus. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd? Dan geldt het oude stelsel van gemeenschap van goederen.

Wil je meer weten over de beperkte gemeenschap van goederen of het bijhouden van je huishoudboekje? Je cijferhelden staan voor je klaar en helpen je graag. Neem vooral contact met ons op!

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RWV Advocaten.

Verder lezen?

Jaarverantwoordingsplicht voor zorgaanbieders: hoe zit het?

Veel zorgaanbieders krijgen vanaf 2023 te maken met de jaarverantwoordingsplicht. Een flinke mond vol - en misschien ook best een ingewikkeld iets. Vanaf boekjaar 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de aanpassingswet Wtza (AWtza) van kracht. Hierdoor vallen tegenwoordig veel meer zorgaanbieders onder de meld- en vergunningsplicht, het interne toezicht en ook de jaarverantwoordingsplicht. Dit laatste komt vooral door de AWtza. Maar hoe zit het daar precies mee? MenL legt het uit!

Zzp’er of werknemer: zo zit het met schijnzelfstandigheid

De laatste tijd is er veel te doen over schijnzelfstandigheid. Kijk maar eens naar de uitspraak van de Hoge Raad over Deliveroo, dat zijn bezorgers vroeg om als zzp’er te werken. Onterecht, zo blijkt nu nadat vakbond FNV de bezorgdienst voor de rechter sleepte - en de Hoge Raad uitspraak deed over de zaak. Maar hoe zit het precies met schijnzelfstandigheid, wanneer is een werknemer een werknemer en wanneer mag iemand als zzp’er voor je aan de slag? En, ook niet geheel onbelangrijk: welke regels komen eraan op het gebied van werken als zzp’er? MenL legt het uit!